今晚同妈妈去天后第一郡食嘢,唔系第一次嚟喇,觉得佢地嘅嘢食真系好正,价钱又唔贵,绝对值得ecorne!就算系冬天咁冻嘅天气都会忍唔住点一杯牛油果沙冰!因为真系好好饮!牛油果味香浓,入口绵滑,smooth到完全唔觉自己饮紧沙冰,似奶昔𠮶种浓稠度💕而且甜度啱啱好,一啲都无over,好幸福的味道~今次就要左Q1面同顺化牛𦟌米线一齐share。Q1面汤底清甜带鲜味,配超幼身嘅拉面,爽口弹牙。配料丰富,有鱼肚、带子、冬菇、白萝卜,入口清甜无渣!鱼肚软滑又厚胶质、带子鲜甜,面头洒左白胡椒粉令整体更加惹味!顺化牛𦟌米线有得拣辣或者唔辣,我地要左唔辣。上枱汤头睇落好似系辣嘅,但食落又甜甜地㖞😳呢个汤好饮啊,配烟韧弹牙嘅米线又系好夹!牛𦟌好多筋,又唔会韧、猪手都好够淋,但我就比较钟意卤水猪手。最后一定要点斑兰绿豆糕,系佢地自家制,出面无得买😍上下两层系用斑兰汁做嘅糕,口感够烟韧仲好香斑兰味,中间系去皮绿豆蓉,磨得好细腻,甜度又系啱啱好!下次经过会再黎食❤️

今次就要左Q1面同顺化牛𦟌米线一齐share。

呢个汤好饮啊,配烟韧弹牙嘅米线又系好夹!

下次经过会再黎食❤️