今日行过坑口TKO Gateway地下个food Lane,发现原来𠮶度好多嘢食!有间卖素食嘅店舖,但我唔系对佢地嘅斋有兴趣,反而系比佢地嘅糕点吸引住!佢哋除咗卖唔同款式嘅糕点,仲有豆腐花同芝麻糊。睇到我眼花撩乱,$27/4件,最后决定每样买两件返去同妈妈一齐食,豆腐花、芝麻糊都系自家制作,无添加防腐剂,仲写住系用有机黄豆,而且价钱都唔贵,豆腐花$8、芝麻糊$12,都系每样要两碗。返到去妈妈见到咁多糕点变得好兴奋,佢𠮶样显得好有兴趣先食左豆腐花同芝麻糊先,豆腐花我食开无糖,所以对佢要求都几高,一定要豆香先合格!呢碗$8水准唔错,大碗之余,豆香味有又够滑!芝麻糊都好香浓,浓稠度适中,但甜度偏高,配无糖豆花刚好!糕点方面,马豆糕、红枣糕、桂花糕、香芋糕、马蹄糕、彩虹椰汁糕、芒果西米糕、砵仔糕、椰汁芦荟糕、红豆糕,件件都好有份量啊!食完咁多件之后,最欣赏系红豆糕!每啖都好似食紧红豆沙,甜度适中,红豆粒粒饱满粉香!而马豆糕入面嘅马豆偏硬,呢款一般!香芋糕都唔错,睇佢颜色以为系芋头粉开,但食落真系有芋蓉嘅口感觉,虽然就无食到芋头粒,但味道真系唔错,芋香味浓郁!不过比起红豆糕会甜啲。而桂花糕质感

返到去妈妈见到咁多糕点变得好兴奋,佢𠮶样显得好有兴趣
芝麻糊都好香浓,浓稠度适中,但甜度偏高,配无糖豆花刚好!

而马豆糕入面嘅马豆偏硬,呢款一般!

香芋糕都唔错,睇佢颜色以为系芋头粉开,但食落真系有芋蓉嘅口感觉,虽然就无食到芋头粒,但味道真系唔错,芋香味浓郁!不过比起红豆糕会甜啲。而桂花糕质感偏软,但味道唔错。

红枣糕一定要蒸热先好食,如果唔系就会好硬,唔烟韧,而且都无咁香。椰汁芦荟糕就系果冻嘅口感,味道唔算太浓郁,感觉不过不失!

芝麻糕味道好浓厚,甜度适中,口感似Q弹啫喱,唔似中式糕点入面嘅芝麻卷。而马蹄糕入面嘅马蹄好爽脆!

砵仔糕红豆比较少,而且因为黄糖比例高,会比其他糕点甜,但系口感唔错,不过整体唔够红豆糕出色。

彩虹椰汁糕其实就系椰汁啫喱再加其他味道嘅啫喱,口感似果冻!芒果西米糕都系果冻嘅口感,芒果味道浓郁,但感觉太甜!
整体最推荐红豆糕、香芋糕、豆腐花拼芝麻糊!记得豆花要无糖,配芝麻糊先会啱啱好!
外卖自取