2022-10-11
今日食Lunch, 同事带左我去左一间历史悠久嘅上环韩国餐厅 – 梨花苑韩国料理同事话呢间韩国菜餐厅已经开左三十几年. 一去到睇D装潢都似系有返咁上下年纪, 但又未至于系残旧果只. 座位都叫舒适阔落.虽然系lunch hour, 大约一点钟, 但眼看嘅大约七成满人, 唔驶等位.佢lunch 有set menu, 都几多选择, 价钱大约$80 - $120不等.今次就试左个铁板牛肉蘑菇饭, 而我两个同事分别就order左个豆腐汤煲同什锦石锅饭一落order, 侍应马上就上左6碟前菜. 真心觉得呢6碟前菜都好食,系食得出韩国人整嘅味道.铁板牛肉蘑菇饭: 牛肉份量唔算太多, 但个酱汁煮完嘅牛肉好浓味而且好淋. D蘑菇同西兰花配菜都OK. 如果只煎蛋系太阳蛋会更好.另外,豆腐汤煲系石锅上, 跟白饭同一碗汤. 同事食过话OK. 不过都系比较少海鲜材料. 另一同事食嘅什锦石锅饭, 佢就话正, 因由头食到尾D饭都系热到出烟. 加上佢落左辣酱, 捞均食更野味😋全程服务态度都几好, 有主动加茶. 之前有另一同事食过话服务态度好差 (所以呢次佢无黎食). 但我地呢次又唔觉….唔知系好彩定真系改善左….最
最后埋单每人around $100, 我觉得都值嘅, 以食物质素, 同起上环食lunch坐呢舒适度