2023-01-14 72 浏览
新一年,活跃带转到来橙色线。东涌应该将成为我HappyFriday嘅新据点。嚟到东怡路Sheraton,沿海几间同酒点相连嘅Dockside酒吧餐厅,环境气氛同夜景都似足澳洲,系我钟意嘅chill vibe渡假feel。嗯,机场与周边,都充满著我喜欢嘅人与事,回忆很多,依家连工作也与这边相连,emmmmm so far feeling so blessed。‑ ‒ – Friday night嚟到会有live band,表演喺podium位置,基本上几间G/F 嘅餐厅都可以「共享」美妙嘅旋律。@Cabana Breeze 喺最近海边嘅位置,门口位置摆放两张极宽敞嘅圆形藤椅位,方便 carry pets嚟嘅朋友坐喺室外。灯饰、摆设、家俱及盆景等嘅mix & match,由内到外嘅都散发著华丽嘅东南亚国家风情🌴,未叫嘢食都经已令人有想打卡嘅冲动😂。嘢食,整体都out of expectation,特别一赞嘢食上菜速度好迅速,饿鬼啱晒!讲返个餐厅自介讲明招牌菜系石窑炉烤,咁自然系要试试啲「烤物」!🥩Grill prime #striploin 叫咗medium rare,虽然有少少overc

‑ ‒ –

嘢食,整体都out of expectation,特别一赞嘢食上菜速度好迅速,饿鬼啱晒!讲返个餐厅自介讲明招牌菜系石窑炉烤,咁自然系要试试啲「烤物」!🥩Grill prime #striploin 叫咗medium rare,虽然有少少overcook,但烤嘅火候控制得相当好,有smokey嘅焦香同时入口肉质嫩滑,美国牛嘅脂肪比例刚好,烤后有肉汁得嚟又唔会太油腻。而on-side 畀得CLS超阔绰嘅rocketssss🥗亦大大加分!

另一个main系Brick-chicken 普罗旺斯烤春鸡,留意返系烤唔系烧,不得不再强调餐厅厨房嘅grilling 方面好出色,鸡肉冇点调味,入口未到话超juiyc但肉质就超嫩滑,至于成道菜嘅香气风味主要嚟自外皮洒满孜然同🌿香草,所以识食确系要连皮食先正😆。

倒序介绍🤣讲返个前菜嘅Burrata and Ikura,其实系我最钟意嘅菜式。Mozzarella本身系口感柔软「芝」味偏奶香,所以拌入咸鲜味突出嘅红鱼子就好鬼fit!仲有已捞入油醋同basil嘅kale同蕃茄同black olive,成佪combination 我畀99分🥰!

• Burrata and Ikura
• US Prime Steak ’Tagilia’
• Brick Chicken
• Chiaro Prosecco Doc, Glera, Italy/Vento
• Red wine 2018 Barbera