2023-09-02
同事话呢一间喺公司附近嘅日式料理非常出色,收工就一齐去试下。佢哋嘅灯光昏暗,加埋木制嘅家私,成个感觉好舒服,好似去咗日本富有人家嘅屋企咁。.我哋点咗佢哋厨师发办($888),全部食物都系由厨师安排,唔使用脑好开心,仲充满惊喜。.薯仔沙律个样非常之精致,食落去口感亦都好好,配搭埋绿色嘅onion sauce,同洋芋片,成件事好香口,将呢一道普通嘅前菜变得豪不普通的。.接住而上嘅系油甘鱼刺身,就系成晚我最钟意嘅其中一道𩠌,鱼肉滑溜,加上孙甜甜嘅乳酪酱,独特嘅配搭令人一食倾心,成件事好清新。.跟住就系香香甜甜嘅粟米天妇罗,表面有好香嘅焦糖酱汁,有少少似食紧焦糖爆谷嘅感觉。.佢哋嘅饺子亦都做得几出色,底部香脆,加上清甜汤汁,大量柴鱼,令整个饺子味道升级不少。.牛油味香浓嘅猪扒三文治,望落好诱人,三文治嘅包面酥酥脆脆,猪扒就厚身多汁,加上少许菜丝解腻,味道平衡得好好。.而同事最钟意嘅就系蟹肉乌冬,蟹肉份量好多,乌冬滑溜滑溜的,加上一粒生蛋黄,浓郁惹味。食完热辣辣嘅乌冬,最后再嚟个自己制雪糕收尾,满足!.ENISHI (上环)上环文咸东街49号地舖
ENISHI (上环)
上环文咸东街49号地舖