2017-06-08
都已经唔系第一次嚟到呢间米之莲餐厅。虽然地点就唔算好方便,但由于佢嘅四川菜太出色,所以点样都会嚟食嘅。今次就同两个朋友一齐食,食得辣嘅朋友即刻就叫咗胡椒虾同水煮鱼。另一位朋友做完手术唔食得辣野同海鲜,就拣咗杏汁白肺汤,蜜汁子姜鸡煲,冰梅骨,蒜蓉炒芥兰。上次来都有叫嘅胡椒虾,今次水准一样,全窝满是原粒白胡椒,一上枱已经芳香扑鼻!虾唔系好大只,所以系超级入味。呢间嘅胡椒虾系我暂时食过最好食嘅!今次一锅有七只,两个人食刚刚好!水煮鱼亦都非常出色!麻椒花椒够多够香,鱼身够肥够滑,甘香丰胦,四川辣椒够刺激,好过瘾!加埋薯粉芽菜一齐食,口感丰富。佢呢个时候就饮杏汁白肺汤舒缓下喉咙先。饮得出好足料,每一啖都有杏仁香味,猪肺煮得软淋,好饮。子姜鸡鸡肉冇雪味,煮得几嫩。冰梅骨酸酸甜甜好开胃,出奇地又煮得好淋,骨肉分离!正炒芥兰蒜蓉落得豪爽,菜炒得青绿爽脆!真系相当出色嘅中菜馆!已经同朋友约好九月再嚟。
水煮鱼亦都非常出色!麻椒花椒够多够香,鱼身够肥够滑,甘香丰胦,四川辣椒够刺激,好过瘾! 加埋薯粉芽菜一齐食,口感丰富。
子姜鸡鸡肉冇雪味,煮得几嫩。
冰梅骨酸酸甜甜好开胃,出奇地又煮得好淋,骨肉分离!正
炒芥兰蒜蓉落得豪爽,菜炒得青绿爽脆!
真系相当出色嘅中菜馆!已经同朋友约好九月再嚟。