2018-07-20
世界杯呢段时间,男朋友放工之后就即刻返屋企训觉再较时间起身睇波,咁一于揾埋个好姐妹行街食好野。话说深水埗系卧虎藏龙之地,今日唔想食小食亦都唔想食车仔面,就同好姐妹黎到深水埗食D野就去行街睇戏,黎到基隆街见到有间好光猛既餐厅,离远隐约见到有个番茄既标志几Cutie,就行去睇下。我地买左7点45飞,大约6点钟我地就已经黎到,亦都好好彩有枱家庭客食完,可以先安排系四人座,当然两个人坐四人座位我地都预左有人坐隔离,无问题,我地黎食野啫,一入门口就已经俾淡淡既番茄味道吸引住。食咩之前都系食左个环境先,一入到去冷气够,天气咁热入到去有阵凉风吹送,好凉快。枱櫈摆位都几有心思,有啲櫈红色,有啲橙色有啲黄色,又有两部电视,而家去餐厅有得俾你一路食,一路有电视送饭真系越来越少,佢地会惊客人唔愿走死都唔开,反而呢度可以俾你睇到够为止,又有歌听下,全程舒服。呢度主打既系番茄汤底,当然要试啦。有五个番茄面,个个名都好有心思:滑一滑,豚豚圆圆,犇犇有礼,鲜气逼人同埋一贝子,面底可以选米线﹑拉面或者乌冬。我地两个点左一碗犇犇有礼拉面(牛面颊, 崩沙腩,牛坑腩),两碗对我地两个黎讲太多了,加D小食: 慢煮麻辣瑞士鸡翼
我地两个点左一碗犇犇有礼拉面(牛面颊, 崩沙腩,牛坑腩),两碗对我地两个黎讲太多了,加D小食: 慢煮麻辣瑞士鸡翼、沙嗲猪腩肉、炸紫菜墨鱼丸,同一支蜂蜜冷泡茶(下午茶时段送)。落单𠮶阵时姐姐仲话赞好番茄师兄fb page会有炸鱼片头送。哇,正㖞!紧系赞左先啦!番茄汤面热辣辣送上,黎到就忍唔住饮啖番茄汤先,番茄汤味道浓郁,仲有D番茄蓉,好味!
犇犇有礼
三款牛各有特色, 尤其牛面颊有惊喜, 腍得黎又有浓郁牛味,拉面面质烟烟靭靭,不过有少少同番茄汤唔系太夹既感觉。
炸鱼片头,炸紫菜墨鱼丸,70度慢煮麻辣瑞士鸡翼
炸鱼片头好有鱼味,够弹牙,送既都可以有惊喜。
炸紫菜墨鱼丸紫菜味好出, 几特别。
70度慢煮麻辣瑞士鸡翼够入味,有4只,咬落去有汁流出,有少许麻辣味,正。
78度慢煮沙爹猪腩肉
一向小妹都好怕好肥腻既野,但佢写住用78度去慢煮,记得有人讲过用慢煮法系最可以保存肉质既鲜味,比起煎炒炸既做法大为不同,猪腩肉入口香甜口感爽脆,又唔觉得肥腻㖞,78度煮法就系将肉汁保留住佢,咬落去够晒味,仲有洋葱沙嗲汁伴碟,两样加埋咁食又几Match㖞!
信阳毛尖蜂蜜冷泡茶又系听到个名觉得几得意又试下系咩东东,上枱果时系用玻璃樽入住,果然有心思,一入口果然有茶既甘香,又有少少蜂蜜嘅味道,系动辄就30度以上既炎热天气可以饮住枝冰冻既茶,好好好解渴。
逗留大约45分钟, 埋单每位约$80,价钱合理。