餐厅: 周記點心
资讯:

※本文以用餐当日的环境、服务和食物质素为准,口味亦因人而异,文章只作参考之用。-最近星期六日出街都系以西环一带既餐厅为主,大学站、西营盘、坚尼地城值得去既新餐厅愈开愈多。今次我俩系去完Sky100玩饱后再坐巴士出西营盘,目标系想食好耐既周记点心。餐厅系良心小店: 外卖自取9折、免茶芥、免加一持长者咭外卖(平日)一律85折,蒸饭一律$15。周记最出名既系之前大肆报导既流沙西多,个时想食真系一位难求,餐厅又收得早(收六点),想平日放工去既如意算盘都打唔响。今次去到两点几,适逢下午茶时间都要拎飞号码筹,等左约二十分钟就有位。餐厅比较细,坐位不多,大部分都近乎背贴背,坐得较为迫狭,但为左美食当然无问题啦!虽然见到餐厅员工忙到甩碌,但服务态度仍是不错,这点值得一赞!餐牌上的点心有分煎炸类、包点类、蒸点类、蒸饭和特色点心等,比较特别的有流心西多、虾多士、鸳鸯烧卖、松露汤饺、鹌鹑蛋烧卖等,其他为较大路点心。周记的点心标旁手工自家制作,招牌流心西多和虾多士几乎每一枱都会点。偶然还会推出餐牌上没有的点心和其他味道的流心西多,看到墙上贴著的大字报便知道。周记也有供应早餐 (8-11am) 和下午茶餐(2:

周记也有供应早餐 (8-11am) 和下午茶餐(2:30-6pm) ,套餐包一杯热饮,下午茶仲可以试晒招牌点心,还满抵食的。所以我地今次叫左两个下午茶餐,另加数款点心已经饱到夜晚都唔使食。

接近每台必点既奶黄流沙西多士 $35,另外仲有香芋同黑芝麻流沙两款。炸到金黄色既西多士,中间仲要涨卜卜,用刀切开,真系好流心!奶黄流沙很澎湃不停涌出!
奶黄流沙西多士

男人最后切成六旧,夹起来不停再蘸奶黄汁。食落满口蛋黄香,仲要件西多无话有吸晒油既油腻咁,见到对面食客直情用纸巾印完件西多都无咩油,好得下!真系邪恶又好食,仲几饱滞添。
招牌芝麻虾多士

除左个瀑布流心西多外,小妹觉得佢地其他点心都好足料!仲有一定一定要试佢地既 招牌芝麻虾多士 $38,四件多士都炸得香酥不油腻,就算放凉左食咬落既口感都系香酥!

里头夹著厚厚带浓郁虾味既虾胶,超丰富,加埋面头的白芝麻,咀嚼中多左份芝麻香,真系好足料好好食!
鸳鸯烧卖

鸳鸯烧卖 $26
一笼有两粒黑松露味、两粒蟹籽烧卖。其实两粒烧卖都系一样,系面头既配料有分别。烧卖粒粒都饱满又有大大只虾肉,可能习惯吧,小妹都系钟情蟹籽烧卖,黑松露味香就香,但感觉同烧卖唔多夹。
黑松露汤饺

黑松露汤饺 $20
呢个汤饺蒸一份要等15分钟架!个汤饺又系好足料,好多虾肉系入面。当然唔少得仲有松露味,连汤底都有松露味架,唔会太强烈却恰到好处。食落好香,虾肉又爽弹!所以忍唔住又追加多份,唔怪之得连隔离枱都一叫叫两份!
樽仔原味奶茶

樽仔原味奶茶 $18
呢樽奶茶都好受欢迎,去到近四点已经卖晒,饮落茶香味浓,但甜度较高,如果有少甜版本就好喇。

整体黎讲周记点心既味道超岩我条脷,而且份量同用料上都觉得新鲜又足料!性价比高,确系用心之作,唔怪之得长期大受欢迎,直到而家都好挂住个虾多士同汤饺!
奶黄流沙西多士
招牌芝麻虾多士