2019-04-06
对西班牙文化情有独钟,尤其系语言、人文及美食。上次行开铜锣湾,见到有一间新开的西班牙菜餐厅「Tapa Room」,立即摆入我的 to-eat list。今日趁住 Happy Friday, 同女朋友收工之后来品尝美食。坐低后,侍应就问我地饮啲咩。餐厅供应嘅酒种类都几多,但我觉得食西班牙菜,当然要饮啤酒。店员推荐咗呢种 Mahou Draught,西班牙啤酒,甜甜地好易入口,唔觉唔觉饮咗三杯!女朋友唔饮酒,点了一杯 Orange Juice。Tapas 十分出色!炸西班牙小青椒,咸咸地,层次分明嘅开胃小菜!薄切慢煮八爪鱼,用咗蕃茄酱同橄榄油调味,酸酸甜甜超开胃!棒棒鹅肝,鹅肝系用白酒煮过,开心果碎伴碟,佐酒一流!卖相几靓,好满足!巴塞隆拿式烤红虾,份量超大份,肉汁鲜嫩,口感一流黑毛猪火腿鲜甜冻虾配蒜茸蛋黄酱Main Course 我地选咗鸭胸。肉汁十分鲜嫩,更显厨师功架。餐厅嘅装修有格调,背景音乐轻松,令人感到年轻有活力。工作上遇到的压力,一个晚上一顿晚餐一杯酒,就此释放。美酒佳肴果然系人生最好嘅享受。
Tapas 十分出色!
炸西班牙小青椒,咸咸地,层次分明嘅开胃小菜!
薄切慢煮八爪鱼,用咗蕃茄酱同橄榄油调味,酸酸甜甜超开胃!
巴塞隆拿式烤红虾,份量超大份,肉汁鲜嫩,口感一流
黑毛猪火腿
鲜甜冻虾配蒜茸蛋黄酱
餐厅嘅装修有格调,背景音乐轻松,令人感到年轻有活力。