2019-05-26
今日放工身处铜锣湾区, 想揾啲好嘢食慰劳自己, 行咗去耀华街 出名嘅食厦。唔想食放题 我哋拣咗比较精品的 《尚鲜》。火锅店标榜鲜味同靓料仲有养生嘅汤底。好有日本居酒屋小店feel, 餐厅有五,六个卡座, 更设有私家电视, 够晒贴心。 当然仲有独立嘅vip房。<川贝海底椰炖鳄鱼扒汤> $178 够晒滋补, 除咗鳄鱼扒汤料仲有半只鸡,劲多嘅排骨, 店员推介先饮一,两碗汤,因为全无味精, 纯粹系汤料嘅味道。 果然饮落顺喉清甜, 平时缺乏自家汤水 所以我哋每人都饮咗两三碗。鳄鱼扒已经煲到好冧, 肉质有啲似煲完汤嘅鱼, 但印像中嘅鳄鱼肉系非常硬净。二人海鲜尚盛$228海鲜拼盘选料丰富, 圣子劲鲜甜弹牙。 大虾爽甜鲜味。 大花甲好新鲜, 切记唔好渌过时。鳝片亦非常厚切肥美, 但鳝肉唔够爽。特尚手切牛 $188打边炉怎能欠缺牛肉。 手切牛肉脂肪纹理分布均匀清晰, 放汤一会就要夹起。 唔需要蘸豉油, 肉味浓, 超嫩滑, 入口软嫩完全冇渣。炸响铃、虾滑酿油炸鬼, 海鲜肉类以外做得唔错。即炸嘅响铃热辣辣, 放汤之后咬落仲有少少脆, 绝对唔系预先包装嘅货色。 一时手快快 放咗汤, 醒唔起原来
唔想食放题 我哋拣咗比较精品的 《尚鲜》。
火锅店标榜鲜味同靓料仲有养生嘅汤底。
好有日本居酒屋小店feel,
<川贝海底椰炖鳄鱼扒汤> $178
二人海鲜尚盛$228
鳝片亦非常厚切肥美, 但鳝肉唔够爽。
特尚手切牛 $188
炸响铃、虾滑酿油炸鬼, 海鲜肉类以外做得唔错。
即炸嘅响铃热辣辣, 放汤之后咬落仲有少少脆, 绝对唔系预先包装嘅货色。 一时手快快 放咗汤, 醒唔起原来系可以即食 😅件油炸鬼够晒厚同脆, 渌完都仲有啲咬口!👍👍
《四色丸尚盛》, 全人手打造, 而且粒粒内有干坤。
猪肉丸里面有黑松露馅料, 爽口弹牙, 味道甚有层次。 牛丸里面有蛋黄嘅馅料, 味道并不突出。
手打墨鱼丸里面紫色嘅系紫薯馅?
餐厅仲备有多款时令海鲜靓料, 人多或庆祝生日 仲有惊喜菜式赠送。