2022-06-12 65 浏览
之前同朋友试过深水埗嘅《炯记手撕鸡》,觉得佢个鹅油捞面几特别,烧鹅好好味,呢日同妈咪嚟咗长沙湾,见到间街舖又系叫”炯记”—— 《炯记餐室》,一于带妈咪去试吓呢间餐室同深水埗嘅《炯记手撕鸡》格局有啲唔同,呢度空间感大,餐枱间有充足嘅距离;有卡枱,圆枱,吧枱选择;装修清新简约,店内摆放少量植物,感觉舒适 🪴餐室嘅menu除咗有鹅油捞面,仲有啲深水埗店无嘅菜式,例如”手撕鸡牛角包”、”All Day Breakfast”、米线、咖喱饭、炒蛋饭、煎蛋饭…… 呢到嘅饮品选择仲有特饮添,不过原来呢度系冇烧鹅食㗎!唯有嗌其他𩠌去配个鹅油捞面啦!😅由于妈咪最想试鹅油捞面,我哋叫咗2个招牌捞面餐,加多个小食🔸销魂腩叉捞面叉烧半肥瘦,烧汁调味出色同鹅油捞面都好衬㖞!🔸炯记四宝捞面(手撕鸡、猪手、牛腩、牛肚)手撕鸡可以拣盐焗或者麻辣,妈咪就我拣咗盐焗,味道咸香酱皇猪手非常入味,口感软滑,完全无猪膻味,妈咪大赞好好味👍🏻牛腩同牛肚又腍又入味妈咪第一次食鹅油捞面赞佢无鹅膻味,无乜油腻感,粗面嘅面条质感煮得啱啱好,面嘅份量都几多~🔸炯记三皇盘(蒜香云耳、蒜辣凤爪、盐焗鹅肾)云耳嘅蒜香味浓郁凤爪无骨,辣味温和鹅肾爽

由于妈咪最想试鹅油捞面,我哋叫咗2个招牌捞面餐,加多个小食

🔸销魂腩叉捞面
叉烧半肥瘦,烧汁调味出色
同鹅油捞面都好衬㖞!
销魂腩叉捞面

🔸炯记四宝捞面
(手撕鸡、猪手、牛腩、牛肚)
手撕鸡可以拣盐焗或者麻辣,妈咪就我拣咗盐焗,味道咸香
牛腩同牛肚又腍又入味
炯记四宝捞面
炯记四宝捞面

妈咪第一次食鹅油捞面

🔸炯记三皇盘
(蒜香云耳、蒜辣凤爪、盐焗鹅肾)
云耳嘅蒜香味浓郁
凤爪无骨,辣味温和
鹅肾爽口,盐焗味特出
炯记三皇盘

🔸南瓜红萝卜鸡汤
呢个老火汤清清地,妈咪都赞几有火喉

南瓜红萝卜鸡汤

🔸番石榴四季春乌龙茶(少甜)
番石榴味同茶味balance得几好!少甜啱哂我👍🏻
番石榴四季春乌龙茶

以为炯记系集团经营,每一间嘅菜式都会一样,今次发觉原来深水埗同长沙湾店都有唔同嘅风格,今次同妈咪嚟食,冇叫到长沙湾店特有嘅手撕鸡牛角包,不过我觉得呢个组合非常特别,佢仲有成个display柜show 佢出嚟添,下次有机会再嚟附近嘅时候,都想试吓!🐔🥐
2022-06-10