2019-12-19
Greyhound 之前两次都系帮衬九龙塘又一城店铺,觉得餐厅无论环境同食物质素都好唔错,已经留下深刻印象;今晚约左个朋友去太古食晚饭,朋友咁岩提议去Greyhound ,我紧系举脚赞成啦😋。餐厅虽然主打泰国菜,但餐厅装修好西化,坐位舒适,空间感够大,感觉几高档。单骨鸡翼 ~ 鸡翼已经一分成为二,不但容易进食,而且另鸡肉更加入味,炸得够干身,但鸡肉仍然保持juicy,推介👍🏻。意大利肉肠芝士饼 🌮~ 芝士迷必点,一口咬落去可以拉丝嘅小食,外层饼底两边都好香脆,入边嘅肉酱馅料加埋香料同茄蓉,味道同口感都非常丰富。泰式沙嗲鸡柳串 🍡~ 食串烧个酱汁至为重要,呢个沙嗲酱,味道不单止浓郁,仲有细细粒嘅花生粒粒,好正👍🏻,鸡柳只有轻轻腌过嘅底味,但点左个酱汁后,成个味道生猛晒🤣伴碟嘅青瓜🥒、洋葱、红椒🌶串,清新爽口;粒粒多士,脆卜卜,最好就系点埋净余嘅沙唛酱,好味😋。🥢泰式部队锅面 ~ 呢个好有惊喜,海鲜铺满左成个锅面,(青口、大虾、带子、鱿鱼圈、鱼柳.... )面底口感似伊面,配埋个冬阴公汤底热辣辣上枱,系一个连汤都全部清晒嘅锅面🤣最后紧系要黎一个甜品啦,呢度出名系椰子🥥蛋糕,之前已经试过,所
最后紧系要黎一个甜品啦,呢度出名系椰子🥥蛋糕,之前已经试过,所以今次就试下另一款,千层蛋糕。
芒果千层蛋糕 🍰 ~ 大大件,两个人share都够晒食,千其唔好比侧边嘅忌廉吓亲,虽然忌廉好厚身下,但食落一d都唔会觉得好甜好溜咁,夹埋芒果粒一齐食,又香又creamy😋,食埋饭后甜品,感觉真系大满足😌。
整体黎讲,Greyhound 出色嘅fusion 泰菜,虽然价钱属于中上,但无论餐厅环境同食物质素,试过都会觉得物有所值👍🏻