2024-03-04 128 浏览
事源系个阵都好多客等紧野食,终于叫到我no.,我咪即刻走过去俾单佢。本身我就企系离窗口较远位置等,完全唔知上一张被叫单嘅客拎左未,出餐员工收左我张单后即刻摆左份pancake上来,咁啱个份同我叫嘅嘢好似,都系一底pancake,但人地有叫雪糕我冇叫雪糕,我下意识就以为系自己个但惊系咪我睇错落错单,又唔知原来窗口右边唔太近出餐口个度有人等紧,咪拿拿临拎开先费事阻住出餐口。我拎完同个fd confirm完我叫个款的确系冇雪糕之后已经即刻拎返去出餐口,点知行返去啱摆低未来得切道歉、就已经俾个出餐员工用我觉得被bully嘅语气疾左句「唔系你嘅你拎咩呀」当下唔问清楚都有我问题,就算出餐员工用恶劣语气净系疾我个份系冇雪糕我都完全可以接受。扫街大多数都系一手交单一手交餐,我都做过饮食、个客拎错野嘅情况都间唔中因为忙而遇到,解决方法都有好多种,「唔系你嘅你拎咩」根本只系发泄来。当然少我一个客唔少,只系想讲就算你要西个客都唔该拣啱方向同内容西,至少唔会令个客嬲到要上来留负评先。