2018-06-14
去开黄埔,谂住去食"x豚屋",点知黎到已经转左另一间 (真系转得快)。见系食牛的特别部位,朋友又无所谓所以就入左去试试。每张垫枱纸上有清楚表示餐厅主要提供的食用部位及每个位置需要煮几耐,咁就唔惊Overcook啦。由于有朋友唔想食辣,所以我们叫左个鸳鸯汤底。一边系餐厅主打的牛骨汤,另一面更特别的系牛骨加酸菜。酸菜牛骨汤个味,几似"谭x"的酸辣汤底,仲要越煮越辣,钟意辣的必定要试试。黑百叶的份量都几多下。虽然整体有D散,不过口感都几爽。牛肉饺其实系用饺子皮包住手打免治牛肉。我系第一次食,所以无得同其他餐厅比较, 不过皮又唔厚,味道不错。朋友要求要叫牛杂,但本人唔多好,所以我无食到。不过朋友仔话几好味,如果下次再黎都会Encore。到了重头戏:牛~肉~ 牛驼峰的脂肪唔算多,不过细看会见到好密好幼既油脂,所以食落的口感都好淋身。另外我们叫左吊龙伴,呢个位系牛的背脊位,油脂分布几平均,食落又重牛味,所以我地食完再叫多一碟。==============================钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)
鸳鸯酸菜牛骨汤
黑百叶的份量都几多下。虽然整体有D散,不过口感都几爽。
黑百叶
牛肉饺