2025-02-14 0 浏览
合益泰小食,在深水埗非常出名,出名系蒸肠粉,点样食先够港风地道又好味呢?今次同大家分享下,一般蒸肠粉上枱,已经配有麻酱同肠粉豉油,依两种配料是不能自己加配,只有甜酱同辣酱可以,因个人口味加自己喜欢分量。好啦,分享我个人既调味啦!先不要捞混,先落大量芝麻,因为有酱油芝麻系唔会黏上肠粉面,落多多都会在豉油面,落几多,最好可以覆盖肠粉面3分之1或2,再落大约一个茶匙既辣酱,跟住落埋甜酱,甜酱就系辣酱既3陪份量。因为芝麻会增加咬口同香味,每咬中芝麻就有一种爆香味道,食蒸肠粉就系食甜酱既香味,但不能太多,唔系食完就想饮水了,辣酱一定要加少,就可以增加甜酱既层次,要留意,爱辣者,都不要加太多,太多就会抢哂所有酱味了同有一种微微苦辣。最后捞混,就条条肠粉有整所有配料既味道

好啦,分享我个人既调味啦!

最后捞混,就条条肠粉有整所有配料既味道