2020-11-10
话说最近呢个月天气开始转凉嘅关系, 不论系天色同空气都带有一点凉意, 都令到本人女友特别地想食甜食咁我建议不如买一个蛋糕切开一齐食啦, 不过见坊间好多饼店嘅蛋糕, 一系就太大个, 一系就太贵了, 咁搞到我地行哂成个荃湾都未有得入手, 点知经过一间东海堂就比阿姐叫住话down load 个apps 有得切饼买3送1呀, 就系因为呢个契机所以就令我地第一次试下东海堂嘅切饼质素如何啦呢件系皇室奶茶慕丝切饼, 咁顶层系比较硬身嘅啫喱黎嘅, 中间夹住嘅系奶茶慕丝 整体咁讲味道系偏淡嘅, 口感厚滑, 里面嘅海绵蛋糕存在感不高, 中间夹住嘅系栗子粒, 我地对呢个评价系最高嘅呢件就系白桃红茶慕丝切饼, 同上面果件唔同, 个顶系白忌廉, 忌廉重身, 口感细滑, 顶头有一块白桃同啫喱点缀一下, 但唔系特别好食, 而红茶慕丝睇落同奶茶慕丝色水差不多, 但食起来红茶慕丝嘅味道会更清淡, 有少许甘味, 而中间就夹住朱古力威化饼碎, 呢个切饼都好好食呢个系花畑木槺芝士蛋糕切饼, 食落口感结实, 咸味出众, 同甜品期待相距什远, 蛋糕上面嘅木槺饼碎好幼细干身, 有点点甜味, 同芝士蛋糕一齐食会较佳, 不过芝士蛋糕
呢个系花畑木槺芝士蛋糕切饼, 食落口感结实, 咸味出众, 同甜品期待相距什远, 蛋糕上面嘅木槺饼碎好幼细干身, 有点点甜味, 同芝士蛋糕一齐食会较佳, 不过芝士蛋糕实在heavy而且咸多过甜, 所以觉得一般
最后呢件就系焦糖朱古力切饼, 顶头4粒就系焦糖拖肥, 顶层又系一层拖肥味啫喱而慕丝就系淡淡朱古力味, 整体食落拖肥味道比较浓郁而朱古力味只系点缀, 但整体偏甜, 不过都绝对可以一试
最后埋单系67蚊4件切饼, 1人1件切饼唔够喉, 1人2件就岩岩好啦