2010-02-26 728 浏览
中环好多会所饭堂,但唔系间间话入就入,有D要系校友,有D要俾一千几百入会,宁波就亲民D,填张表,$100入会,就系一年会费,不过,食物价钱就唔系咁亲民喇,变番一般会所饭堂价!好似我哋一行6大2细,晌星期六食个晏仔,就成$900,比起晌出面饮餐茶无疑就费咗成倍。话虽如此,既来之则安之,人生总要乜都试吓,况且,哩度静静焗,唔似茶楼又嘈嘈「贡」,有时候都要系静静心好好享受番一餐午饭。既然系姨仔叫哩依度,梗系由佢发办啦,先上个三色拼盘(有海蜇、熏鱼、醉鸡),小笼包,同推介嘅臭豆腐。拼盘做得有水准,海蜇感觉普通D,但熏鱼熏得香口,有肉汁而唔太干,醉鸡好嫩滑,尝到淡淡酒香,啱晒口味;小笼包OK嘅,皮薄,汤汁丰盈,做足基本;臭豆腐真系好耐无食过,今次仲要唔系扫街哩食,晌餐厅食,豆腐上枱时比预期中唔系咁大朕臭味,外型好大砖一旧,外皮炸得好松化,豆腐内依然嫩滑非常,所以一样好食,但始终缅怀晌街边闻到劲「臭」嘅臭豆腐!食完前菜、点心同小食,配个酸辣汤,不过不失,材料及酸辣度足,唔糊口。跟住就系两个小菜:黄金虾、咕噜肉,搭多个宁波炒饭作结。除了个黄金虾够晒惹味咸香之外,另外两个食完令人印象唔会深,好似个宁波

。除了个黄金虾够晒惹味咸香之外,另外两个食完令人印象唔会深,好似个宁波炒饭,有D似平时食开嘅扬洲炒饭咁,当然材料应该有别(我就无特别去睇吓有咩分别),但感觉好似,所以就觉得佢无咩特别喇。
三色拼盘(海蜇、熏鱼、醉鸡)
小笼包
臭豆腐
酸辣汤
黄金虾
咕噜肉
宁波炒饭
三色拼盘(海蜇、熏鱼、醉鸡)
小笼包
臭豆腐