2022-04-01
终于去左朝圣呢间爆红嘅嘉多娜法式布甸包🌟每日都劲多人排队等佢出炉😮💨疫情之后 再度推出番 仲有埋抹茶味🍵趁有时间就去左排队👣是日小确幸 原本门口贴住话因为红豆番唔到货 今日要暂停供应 劲唔开心 点知店员突然出嚟话有少量供应 所以就成功买到💕但老实说:系好食嘅 但如果要排队未必会回购🤫.📌招牌法式布甸包 $15嚟到当然要食左小店嘅名物先😎法包同布丁嘅比例系1:1😍室温:切开中间少少流心冻食:法包皮好烟韧有咬口 有啲似软身嘅bagel 唔似平时嘅硬法包🥯但即使冻左 中间嘅布甸都比较流质 同我想像嘅挺身布甸有出入🙈超软滑Creamy 比较似杰身啲嘅酱🍮个奶香味几浓郁 云尼拿味都香 蛋味就淡啲🥛因为包身冇乜味 所以即使甜 但夹埋食都唔会漏👍🏻笑死 唔知点解夹埋食 神还原麦当劳新地筒嘅味 个包皮似淋左嘅筒 布甸馅个味同雪糕好似🍦焗炉翻热:一定推介要焗热 唔好懒🔥个法包即刻变到脆卜卜 不过都系唔硬 外脆内软😝个布甸馅变到更加流心 更加软滑 变左一pat酱🤣.📌京都抹茶红豆麻糬法式布甸包 $23浓茶控必试 有惊喜‼️抹茶口味净系油麻地分店先有 每日4:30限卖一轮150个‼️抹茶法包用左小山园抹茶粉
📌招牌法式布甸包 $15
嚟到当然要食左小店嘅名物先😎法包同布丁嘅比例系1:1😍
室温:切开中间少少流心
📌京都抹茶红豆麻糬法式布甸包 $23
浓茶控必试 有惊喜‼️抹茶口味净系油麻地分店先有 每日4:30限卖一轮150个‼️抹茶法包用左小山园抹茶粉 色泽够晒靓💚而布甸馅就用左西川抹茶粉 夹埋食味道相当浓郁 回甘十足🍵红豆系北海道大纳言 比平时嘅大粒 豆味更浓更清甜🫘贵啲都有价值🫶🏻
室温:切开已经流晒出嚟 比原味流质好多🤫
冻食:包体同原味口感差唔多都系好烟韧🧐雪冻后个抺茶布甸馅会杰身啲 口感似ganache😆抹茶嘅回甘同香甜嘅红豆一向都系perfect match🙌🏻再加埋自家制麻糬好烟韧 口感更丰富 仲有淡淡椰香味🥥
焗炉翻热:包身都系焗热正啲 外脆内软 但内馅就流质到似抺茶酱🫣茶味会更加浓苦🍵红豆变得更软淋 🫘而麻糬就会软糯啲😌