今日去咗荃湾工作,夜晚屋企又冇煮饭,所以就同同事决定喺荃湾依埋个肚先返屋企。行经荃新天地附近,前行多阵,就见到一间门面几靓嘅西餐听,就二话不说入去试吓。我哋去到都九点钟,客人依然都有好多,有唔少客人都系庆祝生日而黎。餐厅环境昏暗,但别具特色,墙上面挂住一啲油画,好有文青感觉,望落去好舒服,唔会觉得局促。我哋两个工作完,好肚饿,所以决定叫两个set dinner ,一个头盘同一个小食。主菜加$50就可以成为set dinner 餐汤系南瓜汤,有好香浓嘅南瓜香味,上面再加上少少忌廉,好香滑,汤好浓稠,啖啖南瓜蓉。套餐沙律系藜麦沙律,藜麦系好健康嘅食材,好多人都会攞佢来做沙律,好有咬口。佢嘅烟un配上蔬菜嘅爽脆,其实都好夹。前菜系烧原条八爪鱼足伴沙律,八爪鱼好烟un,好有口感,外面有少少烧过嘅香味,调味唔算多,但食到佢嘅原汁原味,份量都好大份,下面配沙律,感觉更加清新。Catee炸三文鱼蛋系必食!$68 炸粉唔多,外面炸得好香脆,里面嘅三文鱼好湿润,唔会干,仲好有鱼油香味,配上一个开胃嘅甜酸汁,一啲都唔油腻。朋友叫咗烧澳洲肉眼扒配烧汁。扒都算几大份, 因为我哋唔系好食生嘅关系,所以叫咗七成熟
行经荃新天地附近,前行多阵,就见到一间门面几靓嘅西餐听,
就二话不说入去试吓。

主菜加$50就可以成为set dinner
餐包,南瓜汤

套餐沙律

佢嘅烟un配上蔬菜嘅爽脆,其实都好夹。
烧原条八爪鱼足伴沙律

前菜系烧原条八爪鱼足伴沙律

Catee炸三文鱼蛋

Catee炸三文鱼蛋系必食!

朋友叫咗烧澳洲肉眼扒配烧汁。扒都算几大份, 因为我哋唔系好食生嘅关系,所以叫咗七成熟。
烧澳洲肉眼扒配烧汁
里面仍然保持肉汁,牛味重,佢冇乜肥膏,所以唔会话太油腻。
最欣赏佢系啲主菜有秋葵作伴碟,好清爽,解腻!

我就叫咗威灵顿三文鱼扒配刁草忌廉汁,威灵顿三文鱼扒制作复杂就系人都知,但呢度做得好出色!
三文鱼扒加上鹅肝再用酥皮包住佢焗,出嚟效果好酥脆。
三文鱼扒鱼油重,肉质好鲜嫩, 完全冇overcook。个酥皮做得好好,一啲都唔油腻。另外忌廉汁好香,配上三文鱼好夹!
威灵顿三文鱼扒伴刁草忌廉汁

套餐餐饮加$15可转特饮,叫左virgin colada,椰汁味好重,加上菠萝汁,感觉好清爽!
佢有少少沙冰嘅感觉,冻冰冰,好凉快!
Virgin  colada

最后甜品系蓝莓芝士饼,以为佢会好细件,但其实都有一个小cake size。
芝士饼唔系慕丝𠮶种,呢个系比较实净嘅芝士,所以芝士味更加香浓,咬落去更加有口感。
甜品蓝莓芝士饼

最后埋单两个人八百几蚊,虽然有啲贵,但系就食得好饱,工作完后奖励自己,食得好啲都唔错!

2017-09-26
餐包,南瓜汤