2024-01-10
应该系人生第一次正式食川菜🤫从来都唔食得麻辣不过近期周围不断开川菜餐厅,好奇嘅我想试,见呢间喺HKU附近几就脚就试试好彩餐牌提供唔少唔辣嘅菜式选择🫶🏻辣度又可以自选BB、细、中、大辣,照顾到唔同「级别」嘅食客▶️ 蕃茄鱼 ($218)感觉一定要叫招牌菜式唔食酸菜鱼就试吓呢个唔辣嘅蕃茄鱼份量惊人,好大煲,又好深满满都系鱼片😻仲富有好多煮烂咗嘅蕃茄汤底饮落酸酸地,后尾带啲好似胡椒粉嘅辛辣 (几乎唔辣),好接受到感觉似泰式酸辣汤/冬阴功汤鱼柳唔系爽弹脆肉鲩type,有啲比较散,但整体质感唔错,味道算新鲜,最正系完全冇骨🐟加咗姜同蒜蓉癖腥味,配埋蕃茄甜味好𩠌饭,尝试将佢变成汤饭食~▶️ 重庆辣子鸡 ($168)睇个样真系吓亲🥵成碟红卜卜,全部都系辣椒、花椒八角 、香葱🌶️入面混入唔少辣子鸡丁,鸡丁系炸嘅,香口惹味唯一系细粒啲同有骨▶️ 手撕包菜 ($78)系一个辣版炒椰菜🥬椰菜好清脆用蒜片、葱花、干辣椒、花椒一齐炒过,再落醋味道复杂,一次过品尝到甜酸辣个人觉得有啲过咸🙈但呢个亦系川菜特色撇除呢样系几好食嘅▶️ 白饭 ($17x 2)丝苗白饭,带有米香味,啱晒𩠌呢啲咁浓味嘅菜式食到条脷麻咗,食返啖白饭中和
▶️ 蕃茄鱼 ($218)
感觉一定要叫招牌菜式
唔食酸菜鱼就试吓呢个唔辣嘅蕃茄鱼
份量惊人,好大煲,又好深
满满都系鱼片😻仲富有好多煮烂咗嘅蕃茄
感觉似泰式酸辣汤/冬阴功汤
加咗姜同蒜蓉癖腥味,配埋蕃茄甜味
好𩠌饭,尝试将佢变成汤饭食~
▶️ 重庆辣子鸡 ($168)
入面混入唔少辣子鸡丁,鸡丁系炸嘅,香口惹味
唯一系细粒啲同有骨
▶️ 手撕包菜 ($78)
系一个辣版炒椰菜🥬椰菜好清脆
用蒜片、葱花、干辣椒、花椒一齐炒过,再落醋
味道复杂,一次过品尝到甜酸辣
个人觉得有啲过咸🙈但呢个亦系川菜特色
撇除呢样系几好食嘅
▶️ 白饭 ($17x 2)
丝苗白饭,带有米香味,啱晒𩠌呢啲咁浓味嘅菜式
食到条脷麻咗,食返啖白饭中和返🥮
▶️ 桂花冰粉
免费送嘅甜品,好有惊喜!
质感似凉粉,入口滑捋捋
本身冻冻地,好清凉🧊
入面唔少桂花,带出淡淡香味
整体唔会太甜
食完辣嘢咸嘢食返碗简直系完美😍
味道到位有镬气,虽然甚少川菜,但觉得唔错,应该算正宗
环境同服务OK,内部装饰好中式
晚餐价钱偏贵少少,计埋加一大概$280/ 人
不过佢嘅午餐抵食,可能$140/人已经食到以上全部菜式
算系一个新尝试,起码依家对川菜冇咁抗拒😗