2019-08-25 312 浏览
中菜自己去得多就系大牌档,贪镬气够香,反而酒楼唔多试过,今次屋企人介绍呢间高档既粤菜餐厅,话好多菜色都好值得试。屋企平时食饭前都会饮碗汤先,出黎食饭都想饮多啲汤水补补,唔会咁dry,名厨阿宝靓汤煲得好鲜甜,最正既系佢会俾埋汤料你享用,认真真材实料! 乳鸽炸到表皮香脆,肉质嫩滑,一啲都唔霉,想叫完一只又一只。金砖豆腐系今日既MVP,虽然好似样样野都系炸物,但呢个真系唔可以错过。薄薄既外层脆浆,内层既豆腐滑溜溜,一啲都唔会老同嚡,好似豆腐花既texture 咁。自己本身对陈皮都几抗拒,但屋企人系咁推荐新会陈皮香酥骨,炸粉唔厚唔会太油,佢蘸既陈皮酱系一个大大既加分位,佢系可以解炸物既油腻感,陈皮香出奇地同香酥骨好夹。最后都系要啲菜黎中和下我呢只食肉兽,杞子花胶浓汤浸时蔬既汤底系精华,白菜仔吸哂个汤既味道,非常鲜甜。

乳鸽炸到表皮香脆,肉质嫩滑,一啲都唔霉,想叫完一只又一只。

• 金砖豆腐
  • 新会陈皮香酥骨