2023-08-30 50 浏览
呢间犹太菜餐厅可以话系相当隐世🔎位于永安广场1楼人流较少嘅位置🏬而旁边同餐厅相连嘅舖位 系犹太信徒嘅祈祷室同聚会之地🧎‍♂️而近年开放餐厅予公众都可以品尝传统犹太菜😋个人几喜欢餐厅嘅装修 深啡色嘅沉木配搭灰绿色嘅壁画及椅子🪵稍为加少少黄灯同蜡烛点缀🕯低调沉稳又不失典雅 带有些许浪漫情调🥰✨️Mezze Platter $128看似普通嘅烤饼同四款酱汁 已经惊艳到我🤤呢类嘅烤饼最忌太干身痴牙 但餐厅嘅烤饼系热辣辣 仲超级软熟🫓好似生吐司咁易撕开🍞酱汁方面有鹰咀豆泥, Tahina中东芝麻酱, Matbuchq蕃茄辣酱及椰菜丝沙律🫗我一向好怕hummus加入香料嘅味道 但呢道菜完全无𠮶阵怪味😯全部酱料都同烤饼好夹且各有特色 好食到会令我食完觉得唔够添🤪✨️Moroccan Beef Cigars $126透薄嘅春卷皮炸得好香脆💥而内馅系炒干身嘅碎牛肉 加入洋葱蒜泥肉桂等香料调味🧂牛肉碎炒至收晒水 因此口感好干好脆口😋✨️Home-made Kobe $128呢道前菜系一个deep-fried嘅牛肉薯蓉球🥔原来以为呢类食物会好似印度菜咁较重香料味🤔但佢嘅味道较淡 主要靠盐,洋葱,蒜泥,香草等调味🧅而

✨️Mezze Platter $128

✨️Moroccan Beef Cigars $126

✨️Home-made Kobe $128
呢道前菜系一个deep-fried嘅牛肉薯蓉球🥔原来以为呢类食物会好似印度菜咁较重香料味🤔但佢嘅味道较淡 主要靠盐,洋葱,蒜泥,香草等调味🧅而牛肉碎同样地都系偏干身🐮整体味道似较清淡嘅牛肉薯蓉 可能未必好啱香港人口味🙈

✨️Traditional BBQ Chicken in Skewers $278
上菜时已经觉得呢两串烤鸡好吸引🤩超级大串 应该有1.5块手掌咁长 而且一拎起就超坠手🍢鸡肉烤得刚好呈黄金色 带有微脆焦香🔥鸡肉属鸡胸部位 肉质较结实🐣而调味方面只系用普通啲盐, 胡椒, 同些许蒜粉调一调味 唔会好重口味😋旁边另上一碟照烧汁炒饭 质感较黏🍚同烤鸡肉一齐食 味道都不错哦😉

✨️Grilled Norweigian Salmon in Teriyaki Sauce $278
烤三文鱼啲摆盘都系十分之有心思 有少少热带风情🏖伴碟用咗西芹, 红椒, 洋葱, 车厘茄整成色彩缤纷嘅圈圈🌈三文鱼烤得香嫩 鱼皮薄脆 而肉身本身脂肪较少因些肉质较结实🐟底下配了一款用杂菜烩成的自家制烧汁 酸酸咸咸 几清新而开胃😛

总结:
觉得好幸运地意外揾到一间咁特别又高质嘅餐厅💞原本抱住试下新菜色嘅心态嚟食 点知味道出奇好食🤩餐厅处理唔同嘅食材同摆盘 以至到装修都十分有心思 有种低调奢华嘅感觉💫而且店员服务都好友善 亦会见我地系非犹太人 会介绍下每款菜色🍽整体用餐体验都十分满意 偶尔试下新嘅料理都不错呢☺️
Moroccan Beef Cigars
Home-made Kobe