2020-05-05 209 浏览
早前系永年食过焗猪扒饭,味道唔错留下左对永年既深刻印象。今日路过沙田又心思思想食永年。今次真真正正叫番碗车仔面食下,同女朋友每人叫左一个套餐。佢点左永年大碗面+腐乳通菜+绿茶红豆冰,而我就拣左男神面+生菜猪肠+南乳鸡翼+冻柚子蜜,另外再加多左个麻辣猪耳丝。上菜效率快绝对系抵赞,啲面同小食好快就上哂枱,见到成枱都系野食都觉得自己过份左小小,不过真系有啲饿。继上次食左焗猪,今次就试番佢地既车仔面,男神面入面有既你牛为主,牛筋腩,牛丸,牛柏叶等,另外我再加左鸡翼同炸鱼皮,而辣汁就拣左小辣,味道好就不在话下,所有𩠌菜既味道好夹,特别要赞既系粒牛丸,好爽口弹牙,绝对唔系一般街市货色。跟餐小食叫左碗猪大肠,味道一流配埋生菜。南乳鸡翼上次食过,今次仍然keep住水准。而女朋友叫既大碗面就系咩都有,胜在够份量,每样有啲,满足贪心咩都想试既我地,跟餐有碟腐乳通菜,腐乳味十足。最后既小食系麻辣猪耳丝,佢个辣汁好浓而且杰身,夹起猪耳既时候啲汁会痴住系猪耳,所以食落口会觉得好惹味,绝对系今次既新发现。食左咁多野我地两个饱住离开,好满足!

腐乳通菜

生菜猪肠