2019-06-08
🔎软桥米苔目餐厅 📍深水埗鸭寮街249号地下B舖-又继续系深水埗揾食啦 今次试新野 系主打台湾传统面食米苔目~🔹手工米苔目$40/2𩠌 今次拣左粟米猪肉饺豆卜米苔目 转沙爹汤底 +$3第一次食米苔目 一睇外表好似银针粉 但食落完全唔系果回事 比起银针粉有咬口 较烟韧 我觉得唔错 可以encore豆卜系一大块果种 会比较吸汤饺子皮虽然唔系好薄果种 但胜在够大粒 馅料够足沙爹汤唔算好浓 唔会抢哂应有的味道🔹鸭血鸭肉米粉 $48食台湾野好钟意食鸭血 呢到有埋鸭肉都几正鸭血切到一口size几方便食 够滑无腥味但比起鸭血 呢间嘅鸭肉更好味!! 唔似系一般货 (利申原本唔太钟意食鸭肉)但我都觉得好好味呢款系指定汤底无得转~🔹瑶柱蟹肉碗仔翅 $28比起平时食嘅碗仔翅浓 够哂足料 麻油味亦够香 除左瑶柱同蟹肉 仲有好多木耳丝同冬菇丝 2个人share岩岩好🔹Q弹豆腐 $25煎香的豆腐几好味 类似百页豆腐的口感 洒上小量味粉但味道唔会太浓🔹乌梅仙草冰 +$15好饮!酸酸的乌梅汁加上小量仙草增加咬口 而且唔甜 好岩我饮~~🔹冻蜂蜜生姜茶 +$10冻嘅生姜茶姜味唔会太浓 想健康d但又怕姜味嘅都可以试下#食在
📍深水埗鸭寮街249号地下B舖
沙爹汤唔算好浓 唔会抢哂应有的味道
🔹鸭血鸭肉米粉 $48
食台湾野好钟意食鸭血 呢到有埋鸭肉都几正
鸭血切到一口size几方便食 够滑无腥味
呢款系指定汤底无得转~
🔹瑶柱蟹肉碗仔翅 $28
🔹Q弹豆腐 $25