2019-02-04
大少今日同我食团年饭,我哋去咗食老挝菜。呢一间铺头,大少同我都未曾食过。大少叫咗老挝肉碎太阳见求,见求原来即系紫米加白饭,再配龙眼梳打水。老挝肉碎太阳蛋饭,我见同泰式肉碎饭差不多,都系用肉碎,九层塔同蒜头一齐落去炒,不过就冇辣味,同埋多咗只荷包蛋。大少话个餐好好食,唔知系咪大少肚饿嘅关系,佢觉得个餐份量好少,唔系好够饱。龙眼梳打水,用罐头龙眼加梳打水,冇加糖浆,味道唔系太甜。我就叫咗牛肉老挝汤粉配南姜香茅茶。我叫咗汤粉扣抵,所以张相睇落去,份量唔系太多。我自己觉得个汤底偏咸,但系大少话汤粉应该系咁。个老挝汤粉有少少似幼米线。大少个龙眼梳打水一啲都唔甜,反而我个南姜香茅茶就系甜嘅。我个茶,南姜味同埋香茅味都唔系好够。我唯有当泰国花茶咁饮。我哋仲加咗是拉差牛油鸡翼。个是拉差牛油鸡翼望落去橙橙地,应该系攞是垃差酱去煮。食落去食到有啲辣味,但系又唔系是拉差酱啲味,味道有啲似buffalo wings. 虽然冇乜是拉差味,但大少同我都觉得好好食。虽然我哋嘅食物唔系真系10分好食,但系我同大少都食得好开心,有少少惊喜,所以我决定比好评。