2021-11-17 31 浏览
因为男朋友话未食过船面,于是琴日带咗佢去铜锣湾呢间泰国船面餐厅食饭,一入到去睇睇餐牌,已经发现有好多各式各样嘅泰式菜式,好似有生菜包、海南鸡饭、泰式炒鲜虾金边粉等等,当然唔少得就系佢餐厅主打嘅船面啦,我哋就拣咗两个船面同埋生菜包,首先系佢嘅大城招牌船面,呢个船面佢嘅配料有鸡蛋、猪肉丸、猪润、肉片、牛丸、仲有安格斯牛,非常足料,而且去佢嘅安格斯牛,入口松软,牛味十足,非常好味,而我男朋友就拣咗海南鸡船面,我哋都一致认同佢嘅船面汤底非常浓郁,应该厨师喺汤底度落足功夫,一啖面一啖汤,令我感受到有喺泰国食船面嘅风味,而海南鸡方面,系无骨嘅海南鸡,鸡肉非常之咁滑,至于生菜包,亦食得出泰国嘅味道,可见呢一间泰国餐厅五脏虽小,但内有干坤,食完野点可以唔饮番杯野呢,佢依间餐厅仲有唔同嘅泰国嘢饮,好似有泰式奶茶、椰青、泰式梳打青柠等等,总括而言,如果大家未食过船面,可以去呢一间试吓,包你一试爱上船面, 如果食过船面,都好啱你,因为佢可以俾你有喺泰国食船面嘅风味。