2017-08-13
终于等到今个月出粮喇, 今晚一收工就同同事去新都会既牛涮锅食餐火锅放题。幸好我有预先Book位, 7点去到, 店内已经坐满食客, 门外仲有唔少人等位。呢度有唔同既价钱对应唔同既肉类款式任食, 而我地就拣左 "美国特上牛小排放题" 每位HK$258既餐, 再免费转左呢度新推出既"花见汤"汤底tim...入座起计90分钟内任饮任食, 丸类、蔬菜类、乌冬、混酱都系自助形式, 食物都re-fill得几快, 而且排列得整洁。至于饮品同雪糕就系另一面自己斟, 除左汽水机外, 隔离仲有一部果汁机, 上面说明教食客点去沟果汁梳打~汤底好快就送上台, 面层有好多细细只既虾仔、蔬菜同埋金华火腿, 先饮一啖, 汤底味道其实有点似饮鸡汤, 但咸味比鸡汤为轻, 反而突显出清甜味道...本身担心细细只虾会好似虾米咁, 系煮唔透既情况下会有硬壳出现, 但食落其实又冇咩口感, 可以话食左都唔知~很快地, 肉类已经一并上台, 侍应会将我地所拣既套餐肉类系第一round时整整地送上, 令我地可以食齐咁多款既肉, 如果中意边款, 可以再encorn!本身自己系"牛魔王", 很少系打边炉时食猪肉, 既然都上台了, 所以就试一
本身自己系"牛魔王", 很少系打边炉时食猪肉, 既然都上台了, 所以就试一下,
呢款系鹿儿岛出产既豚肉, 色泽粉红, 薄切豚肉口感很嫩很林, 比起平时系出面食开既中式猪肉片好食得多!!
值得我再ENCORN!
鸡件肉质很嫩滑, 但味道就较为淡一点.....
套餐中既牛肉都有两款, 分别系 美国特上牛小排 同埋 美国牛肉
两款牛既肉质鲜红, 美国牛肉为薄切, 而牛小排就较为厚一点点
牛小排比美国牛肉咬口重少少, 但亦唔会有很难咬开。美国牛肉容易吸取汤底味道, 所以食落很鲜甜。
至于牛小排, 牛味较美国牛肉为重, 但两款牛都是同样美味, 正~
加汤底方面, 呢度系会因应客人order左咩汤底而对应加返果款汤底, 所以唔会担心加汤后, 令汤底味道有变/转淡
好几年前食牛涮锅都系食完一碟, 先可以向店员order另一碟, 宜家牛涮锅原来转左客人可以用平板电脑order加单、加汤等等服务,
所以90分钟内, 绝对可以系自己控制范围内, order几多碟, 食几多碟, 食都食得有效率!
最后我仲系雪糕机支左云呢拿雪糕, 口感香滑, 而且仲有几款配料自助调配tim~~~
90分钟内有效率地任饮任食, 只要系食得快, 绝对系可以回本的!!!