2018-09-10
为咗同妈妈庆祝生日,我哋谂咗好耐食咩好,又唔想成日食西餐,中餐叫𩠌食饭又好似好普通,食海鲜去西贡又太远,咁不如就试下未食过嘅蒸气石锅啦!上openrice揾完一轮,觉得呢间地点又比较方便,价钱又合理,所以拿拿林打去book台啦~之前一直未试过蒸气石锅,净系知道佢好似系放啲嘢食不停蒸,原来唔系净系蒸嘢食架!佢系个锅底会有一个粥底!当你系上面整嘢食嘅时候,啲海鲜呀肉呀菜呀啲精华就会滴落去下面个粥度!真系大开眼界!呢间蒸气石锅有2款menu比客人选择,因为大家都唔想谂食咩,咁就拣个任食menu啦!$338一位(星期一至四),酱料$20,个套餐都几多嘢食有人头份量嘅刺身拼盘~都有几款唔同嘅刺身,三文鱼腩,北寄贝,希灵鱼~整体黎讲都ok!然后每位会有一个炖汤,我拣咗冬瓜炖响螺~好肯定系无味精嘅!都几好饮之后侍应开始整个粥底,我哋拣咗南瓜排骨粥~我见到佢落果啲系珍珠米,由生米煮成熟饭,好期待呀~生米熟饭之后我哋拣嘅海鲜开始陆续上台~我哋拣咗好多贝壳类海鲜,例如圣子~鲍鱼~帆立贝~北寄贝~呢个任食根本唔使自己煮!侍应会放个计时器系枱面,每次转海鲜就会计时~我哋只系负责不停咁食!好爽~食饱咗海鲜之后仲
有人头份量嘅刺身拼盘~
生米
食饱咗海鲜之后仲有肉类,菇类菜类可以无限添加,不过食完海鲜都好饱了
佢啲丸全部都系手打丸!诚意搭够~
另外仲有汽水啤酒凉茶任饮,全个任食用餐为2个半小时~时间都好足够~想食可以嚟一试!