2023-12-17
喺街市见姐姐㓥鱼可能见得多,「蓝鳍吞拿鱼解体宴」就第一次!叹为观止唷!今次蓝鳍吞拿鱼解体宴真系确确实实嘅一个沉浸式体验,不单止有原条60kg嘅蓝鲸吞拿鱼,同场有专门讲导员同日本师父驻场解答,讲解日本江户时代的饮食文化及烧酒历史。抱住个肚腩仔食到满载而归之余,仲🧠增长了不少知识。餐厅大门一开,就俾左边一排排的清酒机吸引住,大概有40款唔同地区同款式嘅清酒,好似身处日本咁,款款都想试!好在餐厅店员介绍,我个人推荐13,39号!🤭趁蓝鳍吞拿鱼解体前,同条60 kg嘅吞拿鱼合照😎大概七点的时候全场爆满👀,讲导员会讲述一下吞拿鱼的背景,包括养殖场点样养殖,吞拿鱼的不同部位,以及点样烹调先可以将吞拿鱼最好味嘅一面呈现俾我哋。师傅拆解完之后就会服务员送上你张枱即时享用,所以十分新鲜。菜式方面,除左有炸鸡,炖牛腩,毛豆作为前菜之外,亦都有非常特别嘅山挂刺身烧吞拿鱼下巴,仲有非常暖胃嘅鱼汤。接下来到主角出场,有非常稀有的镰拖罗,大拖罗,中拖罗同赤身刺身,仲有不同部位的吞拿鱼寿司无限量供应。食到中间的时候,寿司师傅叫大家行埋去条鱼前面刮,刮佢骨同骨中间啲肉,呢个位置叫中落,亦都系赤身最好味的位置。中落加上
今次蓝鳍吞拿鱼解体宴真系确确实实嘅一个沉浸式体验,不单止有原条60kg嘅蓝鲸吞拿鱼,同场有专门讲导员同日本师父驻场解答,讲解日本江户时代的饮食文化及烧酒历史。 抱住个肚腩仔食到满载而归之余,仲🧠增长了不少知识。
师傅拆解完之后就会服务员送上你张枱即时享用,所以十分新鲜。 菜式方面,除左有 炸鸡,炖牛腩,毛豆作为前菜之外,亦都有非常特别嘅山挂刺身 烧吞拿鱼下巴,仲有非常暖胃嘅鱼汤。
食到中间的时候,寿司师傅叫大家行埋去条鱼前面刮,刮佢骨同骨中间啲肉,呢个位置叫中落,亦都系赤身最好味的位置。中落加上甜葱油埋一齐,正!
除此之外,解体宴都会包埋澳洲火炙A5和牛同埋火炙拖罗。
整餐饭体验感非常丰富,吞拿鱼一啲非常稀有的部位会用抽奖形式同食客互动,我都抽中一份脑天,入口非常嫩滑。
大家如果去嘅话,记住记住最尾一定要留肚食佢个吞拿鱼手卷,好似入口即溶咁,好正唷~值得一试
响 居酒屋 (观塘)
📍观塘鸿图道90号6楼
#观塘美食 #chantaljj观塘