2019-02-19 358 浏览
经友人同事的推介,晚上与亲朋共三人黎到奈良上釜一试釜饭的味道。因为预早订好位所以不需轮候就可以入座。店面有点小,店内大概只可以容纳30人左右,位置亦较窄。侍应安排了在厨房旁的四人枱,三人坐其实都有少少逼,不过可以一睹釜饭的制作过程亦不错。我们三人共点了两个蟹盛釜及一个三种盛釜,首先三种盛釜的前菜先到,前菜共有6款,包括柠檬蕃薯,野菜,腌萝卜,吞拿鱼粒,豆腐及茶碗蒸。茶碗蒸内有三文鱼籽,蟹肉,虾肉,冬菇,鸣门卷,再加上少许黑松露,味道不错,只是如果能再热一点更好。之后到蟹盛的前菜,蟹盛前菜就是冻长脚蟹脚,长脚蟹脚天妇罗,冻蟹脚配上柚子蟹醋,味道更鲜甜。天妇罗亦有天妇罗汁,而且入口仍然热辣辣,十分脆口新鲜!因为枱面唔会够位的原故,釜饭基本上都系食晒前菜先有位上,所以冇得一齐影。之后就到主角出场,三盛釜首先上枱。三盛包括左虾(一只),蚝(三只),鳗鱼(一段仔)。饭已经系有味的饭,不过因为三种海鲜都唔算特别出色,系一般货色冇令人惊艳的感觉,而且都系冇得捞匀同啲饭一齐食,所以都系饭有饭食,海鲜有海鲜食,相比之下感觉逊色左啲。不过饭热辣辣,软硬度适中,而且有少少饭焦香,非常惹味。之后蟹盛登场,蟹盛

六种前菜

冻长脚蟹脚,长脚蟹脚天妇罗

三种盛釜饭

之后蟹盛登场,蟹盛的茶碗蒸系同饭一齐上,里面冇左三文鱼籽黑松露但多左啲蟹籽同一只大蟹钳十分吸引。
蟹盛釜茶碗蒸

饭有个大蟹盖系上面,一打开里面见到一大堆蟹膏同蟹籽,仲铺满蟹肉,卖相已经一流。将所有材料同饭捞匀,浓郁的蟹味扑鼻而来,啖啖都系蟹的鲜味,简直系一流

蟹盛釜饭

另外再点了两个小食,沙锥天妇罗及芥末乳酪波。沙锥天妇罗热辣辣又冇骨,啖啖肉,而且鱼肉几新鲜,而乳酪波十分弹牙,但芥末味近乎冇,有少少失望。

整体黎讲味道质素不俗,侍应姐姐态度亦好好,会讲解食物和食法,是可以encore的食店

沙锥天妇罗
芥末乳酪球