📍铜锣湾-旭🤍果日去咗铜锣湾食旭🥹~ 两三个月前Book咗位 终于上个礼拜去咗食♪( ´θ`)ノ我系食lunch嘅!如果有兴趣试嘅朋友 都要打去问下几时有位呀!记得唔好walk in 摸门钉🚪🥲🇯🇵 煦, 一人前 $480 🎌好基本地有包前菜主食同埋甜品!❤️😋大家可以睇返上面嘅幅相,因为已经逐一有晒佢哋嘅名同埋嘢食嘅相片 大家做返reference喔!🥗藜麦沙律(配芝麻酱) 就咁睇呢个沙律都已经觉得几有诚意🤣🤣好似好少何会见到餐厅落藜麦😍所以食落去都觉得自己健康咗🍳茶碗蒸茶碗蒸正常水准吧 蛋嘅质地够滑!另外都有好多配料(///▽///)🐟日本鳕鱼 呢一款日本鳕鱼,总共有三旧!首先师傅好有心咁煎香左个鱼皮!食落去都几香口 另外我觉得鱼嘅肉质真系好好食!冇夸张🤣🤣❤️外脆内软 鱼嘅香味煎完亦都好出!🦐日本大虾一上嘅时候 我哋𠮶个问师父究竟啲虾膏去咗边🤣🤣原来系落咗去炒虾肉!所以你见到虾身系橙橙地色嘅🧡另外侧边都配上左蔬菜!减轻油腻感🌊蒜蓉蛏子除咗蒜蓉之外 师傅仲放咗芦笋入去😍我觉得芦笋反而几好食 蛏子普普通通 肉质都几q弹😂但系冇话好惊人!🥣大虾头面豉汤好啦 谜底已经解开!虾头就系俾师傅拎咗
📍铜锣湾-旭🤍

🇯🇵 煦, 一人前 $480 🎌

🥗藜麦沙律(配芝麻酱)

🍳茶碗蒸

🐟日本鳕鱼

🦐日本大虾

🌊蒜蓉蛏子

🥣大虾头面豉汤

好啦 谜底已经解开!虾头就系俾师傅拎咗去滚汤😍😍❤️比起一般嘅面豉汤更加有鲜味~ 更加有层次感

🥩美国牛肉片

呢个名好似比我译得有啲廉价😂😂!但系食得出牛肉应该系靓嘢嚟嘅🤪🤪师傅会问你想食厚身定系想食薄身

因为我同几位朋友去食 所以我哋就叫咗一半厚身一半薄身!我自己比较钟意厚身 即系好似牛扒咁嘅质地同厚度!❤️❤️食落去冇咁油腻!相反 薄身嘅牛肉食落去 劲多油脂 会好饱!

🍚烟肉炒饭

呢个烟肉炒饭 我觉得麻麻地 唔会话特别香口 不过睇得出好足料!去到呢个位嘅我已经食唔晒😂😂😂已经包咗做外卖

🍞砂糖多士

知唔知咩系砂糖多士呢? 就系落一对砂糖落去铁板度 炒到佢变㶶 再放块多士落去!😍😍❤️冇错系好肥,但系好好食!

🍵抹茶雪糕

嚟到甜品嘅部份 可以拣叫雪糕或者咖啡!咁啱𠮶日系抹茶雪糕 食落去好重抹茶味 另外亦都好creamy🤍喂上面𠮶个砂糖多士一流

☕️热咖啡

上面都睇到我同几个朋友去食 佢哋唔饮咖啡俾咗我饮 呢间嘅咖啡系细细杯 而且系用忌廉奶 所以十分之日式同埋香嘅感觉!🤍

整体而言我觉得一开头嘅鱼同埋大虾比较惊艳到我!反观中间嘅蛏子 炒饭都麻麻哋!btw 后边个砂糖多士再配雪糕真系邪恶得好交关!😈😈👹
——————————
🇯🇵旭