2022-07-02
旺角通菜街依家真系好多餐厅,各式各样,世界各地嘅都有😋 偶然经过比哩间韩式餐厅嘅霓虹灯吸引咗😍 今日晚餐一于食哩间啦👏🏻哩间餐叫「韩川」,系通菜街近旺角方向,地点非常就脚👍🏻餐厅装修好靓好打卡able💕 门口梳化位置坐得好舒服😌非常适合三五知己相聚倾计👯♀️👯♀️我同闺密都系爱蚝之人🦪见佢生蚝都几抵食就叫咁1set 12只精选时令生蚝🦪 另外仲叫咗韩式芝士龙虾盖饭,韩川菜包五花腩,牛肋骨汤同埋韩国米酒🥂🥢精选时令生蚝当日嘅精选蚝系法国蚝,海水味突出,随即就系淡淡嘅蚝味系口度渗出来,令人回味🥢韩式芝士龙虾盖饭系碗上面有半只龙虾,而龙虾同饭上边亦都铺满满满嘅芝士,而且芝士仲非常拉丝,成个饭都令人惊叹😍芝士上面有只半熟蛋,捞埋落啲饭度真系好好味🤤🥢韩川菜包五花腩好窝心嘅一个菜式,因为店主怕五花腩摆得耐容易会吹冻,所以专登用铁板上,而铁板下边有蜡烛烘住🔥令五花腩保持温暖👍🏻五花腩肥瘦比例适中,而且唔油腻❤️用生菜包住嚟食再加埋酱汁,口感更加丰富😌🥢牛肋骨汤 (配白饭)牛肋骨肉质好淋,而且好入味🤤忍唔住食完一旧又一旧💕奶白色嘅汤底顺滑香甜,而汤入面仲有粉丝,非常挂汤👏🏻或者加入白饭,都非常好味😋🥢
🥢精选时令生蚝
🥢韩式芝士龙虾盖饭
🥢韩川菜包五花腩
🥢牛肋骨汤 (配白饭)
🥢 韩国米酒-白桃味
甜甜嘅白桃米酒配上韩国专饮米酒嘅酒具,非常有风味特色,而且米酒嘅酒精浓度只有3%,非常适合女士饮用🥂