2021-09-20
香蕉咖喱你试过未?就咁听好似好奇怪,但原来两者好夹架!来自日本嘅蛋包饭专门店Omumama喺北角汇一田开咗Pop up store,佢哋最出名就系秘制香蕉咖喱蛋包饭!Omumama仲有一架造型可爱嘅黄色车仔,会送外卖去港九新界,早排泊咗喺北角我都特登去打个卡兼食返个蛋包饭!蛋包饭除咗有香蕉咖喱汁,仲有鲜茄酱及明太子忌廉汁选择。价钱非常亲民贴地,单点$38-$52不等,质素都有惊喜!日式香蕉咖喱澳洲和牛小排蛋包饭($48)初试香蕉咖喱,味道绝对唔伏!咖喱唔系好食到香蕉味,但香蕉咖喱嘅口感会比较滑,而且多咗香蕉嘅香甜,咖喱唔使额外加糖!间中食到一两旧香蕉肉,我觉得好正,如果唔洗全部香蕉煮烂,真系加返少少香蕉蓉,应该都唔错,哈哈!澳洲和牛小排份量比想像中多,有牛味,肉质软腍松化,呢个价钱真系好抵!明太子忌廉汁吉列豚肉蛋包饭($42)吉列豚肉炸得香脆,炸桨唔会太厚,内里嫩滑juicy。好钟意个明太子忌廉汁,creamy带明太子咸香,唔食咖喱嘅话呢个汁都值得一试!蛋皮唔会煎得太老,但如果再嫩滑半熟D就更好啦!内里包住鸡肉炒饭,鸡肉都几多,本身个饭调味较淡,同明太子忌廉汁一齐食啱啱好!脆炸明太子乌
日式香蕉咖喱澳洲和牛小排蛋包饭($48)
明太子忌廉汁吉列豚肉蛋包饭($42)
脆炸明太子乌贼春卷($16/3条)
紫菜包住乌贼后制成春卷,炸到脆卜卜,松露沙律酱系精髓!