2021-08-23
我成日食呢间良心小店嘅石门分店,今次就食黄埔店😋一入到餐厅就比阵药材汤味吸引住🤣忍唔住叫咗一盅党参天麻川弓炖鱼头汤 ($65)🐟佢真系好足料,而且炖到个鱼头都溶哂咁,睇得出真系炖得好有火候🔥汤水好足药材味,不过饮耐咗会feel到有少少苦,好睇大家接受程度喇~至于鲜虾菜苗饺 ($31),呢粒饺好饱满,入面嘅虾都好爽口,调味浓,好推介👍🏻我次次都会叫蟹籽烧卖皇 ($31),烧卖好弹牙,调味适中,好食不过唔算好惊艳~呢个鱼汤虫草花鲜竹卷 ($23)口感好好,入面包嘅蔬菜唔会太淋,衬埋个汤一齐食我觉得配搭好好👍🏻鲍菇虫草棉花鸡 ($31)系我最爱😍啲鱼肚索哂啲汁好好食呀😽仲有菇类都系我最钟意🤣虽然我比较冇咁钟意鸡,但鸡都好嫩滑的😆原笼蔗糖马拉糕 ($27)有六旧,口感松软,好香蔗糖味,又唔会过甜😙我本身唔系好钟意食芝麻嘅嘢食,不过呢个云石芝麻包 ($27)比我想像中好食好多,因为佢比较流质,唔会食到好滞,芝麻味亦都好香,不过我觉得略甜咗少少🤣蒸芦嘅流沙包类都好有质素👍🏻无论系边一间分店,水准都keep到👍🏻我觉得价钱都算相宜,食物质素高,十分推荐!😆