2019-05-27
平时食牛多数都系食日本和牛,今次就食韩牛,为左食更好既韩牛,所以揾左呢间韩牛专门店。外面同内部装潢非常韩式,店员都用韩文倾计,好有韩国风味。我地叫左个厚切韩牛烧烤套餐$988/2人全部都系用1++韩牛,小食同新鲜生菜系坐底后好快就上左,前菜:韩牛他他同蔬菜卷韩牛他他用既新鲜韩牛脂肪比率唔高,食落唔会好腻,配上梨丝同生鸡蛋🥚,增加左牛肉丝既牛味,食落非常嫩滑,梨丝增加口感!蔬菜卷配上芥末酱,非常夹,清新之余唔会有草青味。厚切韩牛烧烤拼盘:厚切肉眼扒、是日稀有部位(大理石)、牛腹两侧&烧烤佐料牛腹两侧(左)&大理石(右)呢度可以简自己烧定店员帮手烧,由于怕自己烧会浪费左旧牛肉,所以选择左叫店员帮手烧~厚切肉眼扒脂肪比例刚好,店员烧到一半就会拎上枱切开细细旧再烧店员非常快手,牛肉好快就烧完(前后唔够三个字),上碟时仲摆得好靓仔,烧得刚好,唔会太熟,果然揾专业人士帮忙系岩既~厚切肉眼扒:份量非常多,劲香牛味,食落有少许咬口,肉汁丰富,油脂分布都平均,烧得相当唔错!将牛肉夹上生菜🥬、泡菜、洋葱⋯⋯一齐食,非常可口,生菜非常甜美!是日稀有部位(大理石)切得比较薄,牛味非常特出,口感较软且不韧不老,
外面同内部装潢非常韩式,店员都用韩文倾计,好有韩国风味。
我地叫左个厚切韩牛烧烤套餐$988/2人
牛腹两侧(左)&大理石(右)
是日稀有部位(大理石)切得比较薄,牛味非常特出,口感较软且不韧不老,非常考验店员烧烤既功力!不错👍🏻
由于今日既牛肋条卖完了,所以店员转左牛腹两侧肉比我地,牛腹两侧肉切得比较厚,烧完中间仲有少少红,大概六七成熟,我真系好兴幸叫左店员帮忙烧,因为店员既烧烤功力真系100分!牛腹两侧比较有咬口,牛味十足,真系样样牛都咁好味!
当我地食完牛肉时,店员就上蔬菜石锅饭,上枱时石锅仲热腾腾,出晒烟咁吱吱声,真系要小心热锅!
石锅饭附上既韩式辣酱比较辣,可以先试味再按个人口味落不同分量,甜甜辣辣既酱汁,搅拌均匀到石锅饭后,非常开胃!仲食到锅底既饭焦添,正!
最后点品:泡芙同核桃,核桃脆卜卜,沾满了砂糖,甜蜜滋味~非常好吃😋泡芙唔够冻,可以再冻的就非常好了!