2016-11-04 286 浏览
终于等到出粮日,所以决定去食餐好既慰劳下自己...经朋友介绍下,决定试下呢间既厨师发办..佢有3款价钱唔同既厨师发办,我同朋友拣左个中位$1500既黎食...前菜卖相精致,有三款小食,日本小蕃茄食落多汁清甜,配微酸既啫厘一齐食,层次感丰富..日本金栗味道非常香甜,入口爽脆.熟既三文鱼煮到岩岩好,唔会太干,食落好嫩滑日本菠菜沙律:平时食开既菠菜会有一阵苦味或土味既感觉,而呢度既菠菜就无个种味,可能有洋葱,自家制既麻酱汁和黄豆粉混入,所以食落味道好夹,好清新.8款刺身,有金鲷,赤鯥,油甘鱼腩,拖罗,秋刀鱼,牡丹虾,赤贝,酱油腌吞拿鱼背...。金鲷肉质鲜嫩,口感比普通鲷鱼肉质更扎实一点.而赤鯥则唔会入口即溶,反而口 爽脆,而且鲜甜无比.油甘鱼腩口感柔软细滑,油分较重,但肥而不腻,入口即溶.拖罗口感松软,放入口中甘香鲜甜.秋刀鱼肉质鲜嫩,配上自制既酸酸甜甜醋汁不仅减少鱼肉本身既腥味,口感也丰富起来.牡丹虾肉质结实富弹性,味道鲜甜浓郁,赤贝肉质肥美,味道甘甜,口感十足.酱油腌吞拿鱼背肉质油润而软滑,鱼味浓郁鲜甜...圣子皇:圣子皇果然很大只肥美,炒得一点都唔会过火,肉质爽滑弹牙,鲜味十足,配上既
终于等到出粮日,所以决定去食餐好既慰劳下自己...

经朋友介绍下,决定试下呢间既厨师发办..

圣子皇:圣子皇果然很大只肥美,炒得一点都唔会过火,肉质爽滑弹牙,鲜味十足,配上既红椒,惹味中带点微甜,唔错既组合.
三文鱼籽:粒粒都圆润有光泽,而中间既鱼油无论如何转动,鱼籽都会浮系上面,证明真系好新鲜,入口爽滑,一咬即破,鱼油渗进口中,一D腥味都无,真系令人回味无穷.
拖罗鱼鲛(下巴) :鱼鲛先烧后焗,烧的外脆内软,食落鱼香持久,满口油香,再加少少青柠汁黎食吃,可减少油份味道更滋味.
茄子饺子:煎香左既茄子皮带点脆,饺子皮薄馅足,轻轻咬开,肉汁丰盈,菜和肉比例平均,连食2只都唔觉腻.
秋刀鱼寿司:听说而家系秋刀鱼既时令季节,所以一定要试下..肉质肥美,而且鲜甜不带腥味,有弹性,口感油润丰腴.
生菜包:以新鲜既生菜包住三文鱼,蕃薯丝和寿司饭整成的,生菜新鲜翠绿且爽甜,三文鱼肥美,配埋脆炸既蕃薯丝和独有既麻酱汁,感觉好创新,味道出奇地夹.
小鳍寿司:肉质鲜嫩而结实,鱼味浓带鲜甜味,无腥味,配上自家制腌汁,令到味道更为咸香,令人一试难忘.
福村寿司:由西村先生既自创寿司,一啖可食到拖罗腩,甜虾,海胆,三文鱼籽,除左新鲜香甜,口感仲好丰富,味道令人回味.
捞捞手卷:紫菜非常脆口,馅料有吞拿鱼蓉,海胆,三文鱼籽等...而且馅料不止于表面,吃到中间仍有,真的好丰富,好满足.
香葱昆布素面:材料虽然简单,但一上枱香葱香气扑鼻,配埋幼细溜滑既昆布和纎细既素面,食落好暖胃.
甜品系日本蜜瓜和红豆意式奶冻:蜜瓜鲜甜多汁,后熟果肉柔软松化.红豆奶冻好香滑.甜而不腻,真系唔错既饭后甜品.