2018-10-09 63 浏览
黎到马鞍山呢个美食沙漠揾野食,见到呢间新加坡餐厅系米芝莲一星,而且咁大个女都未试过莆田菜,应该都几特别,本著一试无妨既心态,于是就去试下啦!虾苗伴头水紫菜外观好吸睛,卖相好靓好精致,外面用左青瓜围边,成道菜味道酸酸地,好开胃,而头水紫菜好爽口,而且营养价值高,食完之后感觉好似健康左,哈哈,另外入面有啲虾米,食落口都几清甜,作为头盘,又真系几好食。酥炒芋芯芋头表面包住一层糖,外面脆身带甜,内里又好软滑,又咸又甜,有惊喜。百秒黄花鱼卖相又系好靓,黄花鱼鱼肉好嫩滑又好鲜甜,而且个汤加左姜既关系,一啲都唔觉得腥,仲觉得好香,好好味,钟意食鱼既人一定要食下。莆田卤面听闻系莆田既传统美食,呢个卤面比我地平时食既面会杰身啲,有啲食羹既感觉,份量够多,入面有虾同蚬,味道好香浓,唔错。红菇炖土鸡第一次食野生红菇,听闻对身体好好,个汤上枱时又系好吸睛,因为个汤系红红地色,鸡肉炖到好嫩滑,火候够又足料,饮落口系好清甜,一啲都唔油,真系好好饮。莲子银耳汤呢个甜品好滋润养颜,甜度适中,为呢餐划上完美既句号。总括黎讲,环境唔错,价钱唔贵,食物质素好,尤其是红菇炖土鸡同百秒黄花鱼,真系好好味,下次一定会再去。

虾苗伴头水紫菜

酥炒芋芯

百秒黄花鱼

莆田卤面

红菇炖土鸡

莲子银耳汤
呢个甜品好滋润养颜,甜度适中,为呢餐划上完美既句号。

2018-10-06
  • 红菇炖土鸡