2018-05-24 1987 浏览
由于好耐都无去过荃湾悦来坊,所以今日我们就去咗行吓,行到一阵,我们就睇吓去边间店食嘢,最后我们就拣咗呢间「生记海鲜酒家」食下午茶!我们叫咗三式肠粉皇「牛肉肠、虾肠、叉烧肠」,平日食开嘅肠粉通常祇会有一款馅料,如果想食多几款唔同馅料嘅话,就要叫多几碟,但呢度就可以一次过满足到我们想食多几款唔同馅料嘅要求,软滑嘅肠粉,分别包著鲜嫩嘅牛肉、爽甜弹牙嘅虾肉同香甜嘅叉烧,真系好正呀!生记虾饺皇嘅饺皮好烟韧薄身,虾肉亦好爽甜弹牙,而且都几大只!田园菜苗饺嘅饺皮比较软腍,入面嘅菜苗好清甜爽脆!怀旧凤眼饺嘅饺皮相当晶莹薄身,喺爽甜嘅虾肉上面舖咗爽口嘅蟹籽,除咗令到口感更加丰富之外,卖相亦都比较吸引!鲍汁叉烧包嘅包质好香滑软熟,鲍汁嘅味道唔会过咸,而且都几惹味!怀旧腊肠卷外层嘅质感比较烟烟韧韧,腊肠嘅味道相当甘香,而且油香渗透晒入包入面,真系好正呀!
由于好耐都无去过荃湾悦来坊,所以今日我们就去咗行吓,
田园菜苗饺嘅饺皮比较软腍,入面嘅菜苗好清甜爽脆!
怀旧凤眼饺嘅饺皮相当晶莹薄身,
三式肠粉皇「牛肉肠、虾肠、叉烧肠」
生记虾饺皇
田园菜苗饺
怀旧凤眼饺
鲍汁叉烧包
怀旧腊肠卷
2018-01-13
三式肠粉皇「牛肉肠、虾肠、叉烧肠」
生记虾饺皇
田园菜苗饺