2018-07-19 272 浏览
约左朋友食饭, 佢话睇左杂志介绍想食俄罗斯菜, 我真系唔知香港有得食㖞俄罗斯菜, 我除左知道有罗宋汤外, 唔知仲有咩特别菜式, 于是求其拣左其他小食, 主食睇左餐厅餐纸介绍, 原来呢间系上海派俄罗斯菜先啱, 系以前上海人跟俄国厨师学煮俄国菜, 根据中国人口味而改良, 所以应该好啱我地香港人食除左了解下餐厅背景, 仲可以参观下摆设, 摆左好多俄罗斯子母娃娃一场黎到, 当然一定要点上海派招牌罗宋汤汤头色泽偏深, 用料足, 蕃茄, 红菜头, 薯仔, 蔬菜淆成, 未饮过咁多料既罗宋汤入口蕃茄味浓郁, 比平常港式罗宋汤偏甜少少传统迷你虾多士包含鲜虾胶同蔬菜,干身脆口, 咬落脆卜卜, 就算冻左都仲系脆罗勒香草酱带子炒意粉, 带子表面煎香, 味道鲜甜, 带子中间软心意粉软硬适中, 口感有咬口, 香草味偏重, 意粉都绿绿地色,  整体唔错黎到最后一个主菜, 我地原本谂紧会唔会唔够食, 但呢个香煎黑毛猪配苹果汁原来都几大份黑毛猪, 肉质软腍好易切, 啱啱好全熟, 内里颜色粉嫩均匀, 入口充满肉汁苹果汁系用新鲜苹果调配, 味道好似苹果批咁, 将黑毛猪蘸上苹果汁, 除左可以提升甜味, 而且去油腻感配菜除左香

一场黎到, 当然一定要点上海派招牌罗宋汤
入口蕃茄味浓郁, 比平常港式罗宋汤偏甜少少
上海派招牌罗宋汤

罗勒香草酱带子炒意粉

配菜除左香口薯角, 仲有好多蔬菜
香煎黑毛猪配苹果汁

系香港都食到主打俄罗斯既西餐, 几有新意