2022-05-14
地中海系一个被三大州包围嘅大海域,沿岸国家有20多个,地中海饮食就系指其周边国家嘅传统饮食,饮食原则主要以食用橄榄油、富含膳食纤维的蔬菜、水果、坚果、乳制品,并且每周适量摄取鱼、鸡、蛋,每餐搭配适量红酒等,研究指地中海饮食可以降低患心血管疾病风险。Boaz House位于悦来酒店,经过餐厅正门望到餐牌菜式特别又新奇,知道系地中海菜,抱住尝新嘅心态,好期咁上网睇吓资料,又亲身去试下味道。原来餐厅系基督教背景,某些布置上和垫餐纸上都印有金句,地中海令人联想起「海」同「舒服」嘅感觉,餐厅浅蓝色嘅挨凳不难令人谂起海洋,餐厅空间感十足,成遍嘅花墙,都俾人舒舒服服嘅感觉。2人晚餐$368,非常实惠:➺餐汤南瓜汤微甜不浓厚,饮完正好吊出胃口,期待前菜。➺经典鹰嘴豆蔬菜球以色列国民美食。鹰嘴豆系土耳其坚果,菜式系磨碎鹰嘴豆同蔬菜,外面炸至金黄,淋上芝麻酱。食落非常有惊喜,鹰嘴豆磨成泥浆嘅口感好似薯蓉,一啖咬落去,咦?松化到咁嘅?随碟嘅沙律份量都唔少!➺以色列炸鸡每个地方都有自己习惯炸鸡嘅口感,呢种炸鸡真系好脆,食到咯咯声,好可口,觉得热气嘅时候不妨食下隔离𠮶啲石榴籽,酸酸甜甜,有时一下酸到瞇起只眼之后
2人晚餐$368,非常实惠:
➺餐汤
南瓜汤微甜不浓厚,饮完正好吊出胃口,期待前菜。
➺经典鹰嘴豆蔬菜球
➺以色列炸鸡
每个地方都有自己习惯炸鸡嘅口感,呢种炸鸡真系好脆,食到咯咯声,好可口,觉得热气嘅时候不妨食下隔离𠮶啲石榴籽,酸酸甜甜,有时一下酸到瞇起只眼之后,又可以继续食多件鸡!有超过10件咁多!
➺水波蛋香草烧汁鸡肉意粉
见到菜式名嘅感觉好似好港式,但系上面又落咗地中海菜钟意加嘅薄荷叶,酱汁都加咗好多调味料,食到有蒜又有少少咖喱味。酱汁够晒多,最钟意系意粉嘅质感,又挂晒汁!
➺以色列甜甜圈
听到个名以为好甜,见到个样以为好饱。食落又唔系㖞,切件放入口,首先系感受到浓烈嘅玫瑰酱味道,唔系好甜,糖浆、糖粉又去除咗下面粉团嘅单调,最后又食晒!
➺冻奶茶(冻饮另加$3 )
奶滑茶味突出,都大杯㗎!
➺百香果冰茶(特饮另加$15 )
个样好吸睛,颜色鲜艳,咁亚热带风情嘅?底部全部都系椰果,面层又加埋百香果籽,有d诚意!建议少甜!
非常有兴趣试吓其他菜式,见到set lunch几十蚊有交易,会回访!