2019-07-24 61 浏览
港岛人有福喇!早前听朋友介绍知道大澳德发嘅小菜好出色,今日收早就过黎试一试,一出地铁站就见到大澳德发,非常方便。餐厅光猛,安排左卡位俾我地,坐得舒舒服服。有好多款餐厅推荐嘅大澳特色菜,最后我地两个人嗌左三个𩠌+白饭,认真大食😂果皮古法笼仔蒸龙𧄌肉⭐️足足有6-7件大大件龙𧄌肉,再加鱼腩边,连同果皮、冬菇丝、豆腐一齐蒸!笼仔蒸出黎嘅龙𧄌好滑,食得出用料新鲜,其实我最钟意系腩边,好惊喜!招牌虾酱蒸肉眼根✨初初仲怕肉眼根会好小,因为知道呢个部位嘅肉好珍贵,以前妈咪蒸都要去街市请肉档帮忙留起,点知一上枱吓亲,份量好多之余仲好香虾酱味,原来大澳虾酱就系有呢种威力!肉眼根好爽口,单单呢个小菜已经够我清左成碗白饭,愈食愈开胃!正😋三弄脆皮咸猪手🐷原只咸猪手,配埋黄芥末+沙律酱,食落好似食烧肉咁,皮够脆,而且肉好结实,香口野就最得人钟意!

果皮古法笼仔蒸龙𧄌肉⭐️

招牌虾酱蒸肉眼根✨