2017-07-02 385 浏览
之前去台湾经过都无食系香港开咗之后就谂住凑热闹试下3点到餐厅拎筹,差唔多5点先有得食就黎饿死我同朋友首先点咗佢最出名嘅担仔面同担仔米粉份量细细碗,大概几啖就食完汤嘅味道唔错,一点油腻感都无虾下面白色嘅系蒜泥,我捞匀汤底一齐食汤渗出淡淡嘅蒜味比起面,我会比较钟意食台湾嘅米粉,比香港嘅米粉更幼,口感比较特别担仔面对我黎讲比较普通,试过就OK可能本身担仔面就唔系一d会令人觉得好食到要encore嘅嘢食,所以食完我同朋友都觉得还好但系佢嘅肉燥饭真系好好食!碗系几靓,可惜佢无抹一抹个碗边,令到卖相减分但味道绝对满分台湾嘅味道返晒黎肉燥与饭的比例刚刚好,略显肉嘅份量不够,但我已经好满足,因为香港好难揾到正宗的肉燥饭下次绝对会要两个肉燥饭先够我地仲叫咗花生猪脚猪脚同花生都好淋好入味值得推介呢个系和风秋葵秋葵底系蕃茄呢个系冻食,用嘅酱汁微酸,但好fresh好似食紧salad咁,几开胃烤台湾香肠极度普通,但朋友钟意食,所以都叫咗碟食性价比较低芙蓉炸豆腐豆腐炸得好好,外脆内软豆腐表面有些木鱼和紫菜点缀,另有酱汁配搭酱汁有淡淡的姜味个人觉得酱汁味道与豆腐不太夹不够唔点野又无乜味道,所以都有照点黎食饮品方面点
之前去台湾经过都无食
系香港开咗之后就谂住凑热闹试下
3点到餐厅拎筹,差唔多5点先有得食
就黎饿死我同朋友
首先点咗佢最出名嘅担仔面同担仔米粉
担仔面

担仔米线

份量细细碗,大概几啖就食完
汤嘅味道唔错,一点油腻感都无
虾下面白色嘅系蒜泥,我捞匀汤底一齐食
汤渗出淡淡嘅蒜味
担仔面对我黎讲比较普通,试过就OK
但系佢嘅肉燥饭真系好好食!
肉燥饭

碗系几靓,可惜佢无抹一抹个碗边,令到卖相减分
但味道绝对满分

值得推介
呢个系和风秋葵
和风秋葵

秋葵底系蕃茄
呢个系冻食,用嘅酱汁微酸,但好fresh
好似食紧salad咁,几开胃
烤台湾香肠
烤台湾肠

极度普通,但朋友钟意食,所以都叫咗碟食
性价比较低
芙蓉炸豆腐

豆腐炸得好好,外脆内软
豆腐表面有些木鱼和紫菜点缀,另有酱汁配搭
酱汁有淡淡的姜味
个人觉得酱汁味道与豆腐不太夹
不够唔点野又无乜味道,所以都有照点黎食
饮品方面点咗珍珠奶茶两杯
珍珠奶茶

奶茶嘅茶味偏浓,都符合我嘅口味
但珍珠麻麻,好易淋
一开始饮都正常嘅,饮到后期d珍珠淋到不得了
一d口感都无
建议换一款珍珠会好些

总括而言,未试过台湾度小月,无法比较边度好食d,但个人认为食物味道OK,但仍有进步空间,上菜速度比起其他餐厅算系十分慢,基本上系一样嘢食食到8成先上第二样,份量不算多嘅嘢食食咗个几钟。员工数目应该唔够,好多时客人离开,都要隔一段时间先有人执台,都系导致排长龙嘅一个主要原因,明明有几张空台,但都要隔一阵先可以安排入座,系香港呢个讲求效率嘅地方,速度慢可算系缺点。

2017-07-02
担仔米线