2018-09-01 220 浏览
《初尝日式煲仔饭🍲》 香港叫煲仔饭,韩国叫石头饭,咁日本叫咩呢?就系釜饭!釜饭系用传统小锅,加入米,高汤、酱油、味醂等调味,再铺上唔同配料烹煮的米饭料理。小妹平日唔系好食饭🍚皆因殿粉质积聚会转化为糖,最后就变成脂肪。所以就拣咗中午去试!食完仲有大把时间消化,唔怕会肥。惊喜原来用订座app有半货优惠,午饭时段全部50%off!而晚饭时间就30%off!惯常落order前会讲俾店员听我对虾🦐敏感,好彩佢地肯为我准备冇虾既茶碗蒸🍵同用清汤煮釜饭🍚,非常感动😭我叫咗蟹肉🦀釜饭原价$188,套餐跟茶碗蒸、豆腐、渍物外,仲有一碗味增汤。茶碗蒸有多配料,有蟹肉、冬菇、鱼旦🍥同三文鱼子,材料新鲜,鲜味十足,相对麻酱豆腐同渍物就好普通。主角出场令人喜出望外,传统小锅存热非常好,等我慢慢叹完头盘,佢都仲热辣辣。打开....哗!蟹肉🦀🦀🦀份量不少,仲有美美的三文鱼子。分咗1/3俾小朋友后,我竟然食咗2/3!😱😱😱小掂士💡剩余嘅饭焦可以倒入半碗味增汤,咁样食又系另一种食法。 📍奈良上釜 (铜锣湾)铜锣湾登龙街39号地舖
就系釜饭!
小妹平日唔系好食饭🍚
皆因殿粉质积聚会转化为糖,最后就变成脂肪。
我竟然食咗2/3!😱😱😱
小掂士💡