2023-01-28
新年期间 约咗朋友小聚一番因为惊摸门钉 我哋揾咗一间印度餐厅食成间餐厅嘅员工都系印度人嚟㗎 ******************************食物s:✨Chicken'65 脆炸鸡块 ($80) 前菜炸鸡块炸得香脆 醮上酸甜辣酱 味道非常夹✨Pudhina Murgh Tikka 薄荷鸡块 ($140) 用铁板上 上枱时仲热辣辣出晒烟面上加咗好多炒洋葱、紫椰菜同红萝卜 非常香口鸡块用咗薄荷同绿辣椒腌制 整得够腍又充满肉汁对比其他菜式 调味相对较清淡但反而更突出香料嘅香味 为食羊最钟意呢一碟 差唔多俾我食咗大半碟草💕✨Anjappar Fish Meal 鱼拼盘 ($140) 配上8️⃣种酱料嘅印度鱼料理每种酱汁各有风味 可以随个人喜好挑选唔同嘅酱汁配搭特色印度米饭 口感轻盈好过瘾而附带嘅印度米饼同样极轻盈富咸香味 ✨Butter Dosa 牛油薄煎饼 ($80) 好大支野 上枱时好震撼❣️牛油薄煎饼薄薄哋 卷成一团 面层果边较脆身 底层果边则较软同较淋附上4️⃣款唔同口味嘅酱汁 其中一款辣茄汁同个煎饼最夹 辣得嚟又几正另一款薄荷香草汁 香香哋少少辣都唔错 而扁豆酱汁豆茸味亦几特别 啱晒
因为惊摸门钉 我哋揾咗一间印度餐厅食
成间餐厅嘅员工都系印度人嚟㗎
食物s:
✨Chicken'65 脆炸鸡块 ($80)
前菜炸鸡块炸得香脆
醮上酸甜辣酱 味道非常夹
用铁板上 上枱时仲热辣辣出晒烟
面上加咗好多炒洋葱、紫椰菜同红萝卜 非常香口
鸡块用咗薄荷同绿辣椒腌制 整得够腍又充满肉汁
每种酱汁各有风味
可以随个人喜好挑选唔同嘅酱汁
配搭特色印度米饭 口感轻盈好过瘾
而附带嘅印度米饼同样极轻盈富咸香味
✨Butter Dosa 牛油薄煎饼 ($80)
好大支野 上枱时好震撼❣️
牛油薄煎饼薄薄哋 卷成一团
面层果边较脆身 底层果边则较软同较淋
附上4️⃣款唔同口味嘅酱汁
其中一款辣茄汁同个煎饼最夹 辣得嚟又几正
另一款薄荷香草汁 香香哋少少辣都唔错
而扁豆酱汁豆茸味亦几特别 啱晒唔食得辣嘅人
✨Garlic Naan 印度大蒜烤饼 ($40)
面上有啲香草嘅印度面包
饼皮烤至微微脆身 暖暖哋 咬开时有少少拉扯感
食落已经有淡淡地嘅盐味同香蒜味 清清哋
其实唔洗特别再点酱汁已经好正
✨Kashmira Naan 卡什米里烤饼 ($50)
呢款系甜版嘅印度烤饼
入面夹咗好多好似甘桔同甜姜味嘅材料
仲有啲提子干同坚果碎 食落咸甜咸甜咁
✨Butter Chicken Masala 黄油鸡咖喱($120)
去骨鸡肉浸入咖喱酱汁中
多谢2位为食朋友带我食好西🫶🏻
佢哋嘅食物种类比我想像嘅远多得很
食物大部分亦贴近香港人口味
员工服务周到 每碟食物上枱时都会稍为介绍一下
如果食厌咗西餐中菜 不妨一试印度菜呀~