2016-05-22 863 浏览
今日系第一次同男朋友嚟到九龙城,依度真系有好多泰国菜馆,朋友介绍嘅缘故,我地就去咗泰好味食晚餐,试下系咪真系“太好味“先😂餐厅唔算大,座位比较窄,如果前后枱都有客嘅话会坐得比较辛苦,好彩我地早到,冇乜客,坐得几舒服😊考虑咗一阵,我地嗌咗生菜包,炸皮蛋,猪颈肉,菠萝炒饭,红咖喱鸡,仲有椰汁冰同泰式冻咖啡~本身男朋友仲想嗌串烧,但基于真系惊食唔晒就俾我阻止咗😅饮品率先送上,椰汁冰饮落几特别,甜得嚟好似带有少少咸味,椰汁味好浓,几唔错!至爱咖啡嘅男朋友话要试下泰式咖啡系点,所以order咗,佢话有香浓嘅咖啡味,好正😀猪颈肉迷嘅我一见到碟猪颈肉已经急不及待夹咗旧摆入口,猪颈肉肉质算唔错,唔会太干,唔点酱汁食落甜甜地,而酱汁就辣嘅,个人就认为点咗野味d😆之后就试下个生菜包,大概有6块生菜,肉碎就加入咗芫茜,洋葱炒过,几香口,少少辣,用生菜包住食既fresh又饱肚,男朋友大赞好味👍炸皮蛋系男朋友话要食嘅,开头听个名我对佢兴趣不大,试咗一旧我却爱上咗佢❤原来好好味㗎㖞!皮蛋面用鱼肉包住再上面包糠炸至金黄色,食到淡淡嘅鱼味,再配上甜甜地辣辣地嘅泰式辣酱,味道一流😄男朋友见我咁钟意食,好得戚咁话自己拣得
椰汁冰 & 泰式冻咖啡
烧猪颈肉
肉碎生菜包(猪肉)
炸皮蛋
炸皮蛋系男朋友话要食嘅,开头听个名我对佢兴趣不大,试咗一旧我却爱上咗佢❤原来好好味㗎㖞!皮蛋面用鱼肉包住再上面包糠炸至金黄色,食到淡淡嘅鱼味,再配上甜甜地辣辣地嘅泰式辣酱,味道一流😄男朋友见我咁钟意食,好得戚咁话自己拣得好😂
泰式红咖喱鸡
跟住到红咖喱鸡出场,鸡肉份量唔算多,但都几多配菜,有豆角,椰菜花,西兰花,菠萝粒。鸡肉唔太入味,而且唔够滑身,不过个咖喱汁就好正,个汁虽然比较稀,但却有浓郁嘅椰汁味,比起其他几道菜式食落较辣,所以啱晒钟意食辣嘅我,依个汁用嚟捞饭真系一流😋
菠萝炒饭
最后就到个菠萝炒饭,用菠萝壳装住嘅炒饭卖相好靓,表面有腰果,肉松,鸡肉。饭加入黄姜粉炒,所以微辣,菠萝粒又甜又多汁,好味!整体嚟讲味道唔错☺
最后我地食到捧住个肚走,真系好饱😂😂下次先嚟试下d串烧😆
2016-05-05
肉碎生菜包(猪肉)
炸皮蛋