2020-01-15 98 浏览
烤鱼喺香港都盛行咗一段时间,今日终于第一次 喺香港食到呢个传说中嘅烤鱼。作为一个我先与爱好者,无论系蒸鱼,炸鱼定烤鱼,都非常捧场。喺内地烤鱼到处有喺香港要揾到好食嘅都系跟朋友介绍,嚟咗尖沙咀亚士厘道呢间小店。 面积细细但装修有一种中国宫廷嘅味道,大部分都系木质嘅材料装修,富有一点书香味。一坐低店员就立即为我哋介绍佢哋嘅食物同埋烤鱼类型,听到三种鱼入面三刀鱼系最多肉同最少骨,我哋二话不说就点样呢一款,因为其中一位朋友喉咙不适,我哋亦都唔想食太辣,就点咗蒜香味道。店员话蒜香虽然唔辣,但系因为蒜蓉比较多,所以比较油腻,推介如果食得辣嘅朋友嚟试,就选择返辣味,都有唔同程度嘅辣可以畀大家选择。烤鱼大约十到十五分钟就嚟到店员叫我哋先食烤鱼,差唔多食到一半嘅时候佢就会加水畀我哋去打边炉。鱼肉非常嫩滑冇泥味,蒜蓉唔会遮盖到鱼肉嘅鲜味,而且感觉上冇想像中咁油,唔会好多碎骨,对于怕食骨嘅朋友,呢条鱼可以接受。是日所送嘅配菜系莴笋,萝卜同云耳,配料吸收晒鱼汤嘅精华,令原来平淡味道嘅食材变得香口浓郁😀火锅配料,点左金菇菜,鲜淮山片,贡丸,娃娃菜,黑豚肉,脆脆午餐肉,土豆粉等等。当中最喜欢一定系金菇同土豆粉,两

烤鱼大约十到十五分钟就嚟到

当中最喜欢一定系金菇同土豆粉,两者都系吸汁食材之选,将鱼汤完美吸入,虽然油份唔少,但难抵滋味诱惑🤣
试左佢地嘅🐖黑豚肉,油脂平均,肉质软稔无雪味。
食咗差唔多两个钟,环境舒适,完全冇驱赶压力,人均除返开都系大约250蚊左右,喺香港实属推介烤鱼食店❤️
2020-01-07