1K
2021-12-17 396 浏览
日本同台湾嘅便当真系好有心思,味道又好;但喺香港,大家食外卖通常都系追求快捷同方便,可能随随便便,填饱个肚就算。其实外卖都可以好有质素,而其中一间我哋就推介嘅就系寿司造喇!寿司造嘅食材由日本渔市场直送,加上由资深寿司师傅新鲜捏制,所以好评如潮,而继沙田分店之后,喺湾仔开设第二分店。湾仔分店更推出三款限定嘅鲜鱼熟成寿司,咩系熟成寿司?要试试先得!寿司造寿司造虽然系外卖店,但食客可以透过透明玻璃,欣赏寿司嘅制作过程!而寿司造嘅鱼鲜由九州市场、丰州市场、大阪市场等空运直送,至于米饭更挑选福井越光米,绝对系日本原味道。熟成寿司熟成牛扒就听得多,熟成寿司又系咩呢?要制作熟成寿司,温度、空气同水分控制都好重要。首先,鲜鱼要先去除内脏同去鳞,再用纸包裹鱼肉、抽真空同浸冰水,过程中要定时更换包裹纸,以防止细菌生长。喺熟成过程中,鱼嘅酵素作用分解鱼肉中嘅蛋白质、脂肪同糖原,后再转化成氨基酸、脂肪酸同糖,令鱼嘅味道大大提升,变得更鲜甜,鱼味浓郁甘香。熟成蓝鳍吞拿鱼寿司熟成蓝鳍吞拿鱼嘅肉质确实有啲唔同,鱼肉油香满溢,鱼味更浓郁,口感更质感软滑。熟成𫚕鱼狮鱼嘅鱼肉油香十足,味道鲜甜,甜味非常突出。柚子渔师三味

寿司造

熟成寿司

熟成蓝鳍吞拿鱼寿司

熟成𫚕鱼
狮鱼嘅鱼肉油香十足,味道鲜甜,甜味非常突出。

柚子渔师三味卷
寿司造有多款创意卷物,湾仔分店更推出三款全新作品:日本松叶蟹肉蟹膏卷、昆布北海卷同柚子渔师三味卷,其中柚子渔师三味卷就好有新鲜感,我哋大力推介!柚子渔师三味卷入面有三款时令鱼鲜,鱼鲜份量好多,口感丰富又有层次,但最吸引系用米纸取代紫菜,加上加入柚子皮同配上酸汁,所以味道非常清新,超级好味!

昆布北海卷
另一款推介嘅系昆布北海卷,造型精致,由昆布包住,鱼鲜有帆立贝、三文鱼籽、甜虾、吞拿鱼蓉,真系成啖都系幸福呀!

2021-12-15