2021-07-28
成日听熟成牛扒,但系又冇试过,男朋友专登揾咗呢一间食牛扒嘅餐厅(仲有得望住成个大海景),果然一试难忘!Dry-aged ribeye steak 第一次食,差啲喺餐厅叫咗出嚟。熟成牛扒同一般牛扒口感好有分别,牛香非常集中,口腔饱和住阵阵牛脂感(好似牛油爆谷咁),肉质非常嫩,亦较其他多汁。配上唔同既调味:岩盐、紫菜盐、黑椒汁亦都能够帮牛味提鲜。Side dish +$98 要咗份黑松露薯条,薯条热辣辣上枱,洒上咗少少盐,葱花同大量芝士粉,外配黑松露酱,够脆够邪恶!Homemade tagliatelle with house dry-aged beef bolognese sauce呢碟意粉份量远远比我想像嘅多,卷成一个小山丘送上枱。由于阔条面自家制作,所以口感比较硬,且比较粗。味道未去到哗然,但酱汁用料好足,而且用到风干牛肉碎,所以连肉碎都能够品尝牛肉嘅香盛。记住要借助匙羹去不啲肉碎。Wild mushroom cream soup with truffle oil一上枱碗汤起晒泡,好大浸菇菌已经漂向个鼻,好creamy 好足料既汤,汤底有不少菇菌片,加添汤品的口感。另外饮到餐厅加咗松
Dry-aged ribeye steak
一上枱碗汤起晒泡,好大浸菇菌已经漂向个鼻,好creamy 好足料既汤,汤底有不少菇菌片,加添汤品的口感。另外饮到餐厅加咗松露油,令口感更为顺滑。如果虽然价值不菲,但系可以一试!
另外真系好想赞是侍应服务态度真系好好!!食得非常愉快。