2023-03-02
湾仔月街呢边一向都好多充满特色嘅餐厅,咁啱今日约左个朋友黎呢边食饭见到呢间系香港算比较少众嘅秘鲁菜.见到佢地餐牌内嘅菜式几特别就去试试.Causa de Pescado海鲈鱼他他薯蓉秘制薯蓉 l 海鲈鱼他他 l 卡拉马塔橄榄 l 七味粉沙律酱充满秘鲁style嘅沙律,以生海鲈鱼他他配上加入秘鲁风香料嘅薯蓉及沙律酱.薯蓉充满薯香得黎又带点辛香刺激感,加上律酱同海鲈鱼他他整个感觉都几开胃.Chicken Croquettes炸鸡肉棒配秘制蛋黄酱手撕鸡肉 l 黑松露沙律酱 l 黄辣椒酱炸鸡肉棒同样炸得唔会好油腻,外层香脆而内里鸡肉juicy.炸鸡肉棒上加入酸酸甜甜嘅蛋黄酱令整齐无咁油腻.Salchipollo招牌秘鲁烤鸡配香肠薯条招牌秘鲁烤鸡 l 香肠 l 薯条 l 茄汁 l 黑松露沙律酱烤鸡卖相够吸引!鸡脾望落方满光泽而且juicy.鸡肉肉质相当滑嫩而且充满肉汁,以秘鲁特制香料腌制带出一阵咸香及淡淡甜味,整份烤鸡都好入味.烤鸡底下配上大量香肠同薯条做配菜,薯条炸得香脆又充满薯香.Churros 炸得香脆又唔会油腻.churros上洒上糖令口感更脆口,带出外脆内软口感.旁边配上嘅焦糖香蕉面脆
Causa de Pescado
海鲈鱼他他薯蓉
Chicken Croquettes
炸鸡肉棒配秘制蛋黄酱
手撕鸡肉 l 黑松露沙律酱 l 黄辣椒酱
Salchipollo
招牌秘鲁烤鸡配香肠薯条
Churros
炸得香脆又唔会油腻.churros上洒上糖令口感更脆口,带出外脆内软口感.旁边配上嘅焦糖香蕉面脆卜卜又带出阵阵焦香同天然甜味.朱古力酱唔会过甜,如果朱古力酱再浓稠少少就更正.
Chicha Morada
紫粟米 l 菠萝 l 香料
秘鲁特式饮品,以紫粟米汁制作带出天然深紫色.味道带出粟米甜味及菠萝清香之余仲带出少少玉桂香.