2020-09-15
星期日朝早出咗去观塘工业中心𠮶边拎集运,之后就买埋外卖午餐返屋企食。本身谂住帮衬沙X王,但我揾唔到个入口😂。再行多两步,就见到有间好似工厦食堂嘅餐厅,门面有啲羊嘅相,个名仲好鬼长同特别,叫做「云南啊老表黑山羊汤锅米线」。咁一句讲晒即系食米线啦🍜!入到餐厅,堂食环境不过不失,冷气充足,舖入面亦系有好多山羊相,旁边仲有啲文字介绍食羊嘅好处。过咗阵阿姐就走埋嚟招呼我,但我未谂到食乜,因为未食过,所以要望下啲餐牌👀。我同呀爸呀妈三个人食,叫咗两份正餐同两个小食已经够哂饱👍。餐厅抵赞嘅地方系会主动将汤同饭面分开,避免浸淋。羊肉大碗米线($60),我要咗清汤,因为唔钟意酸辣。大碗米线份量真系够哂大,两个人食啱啱好,但略嫌面质比较淋身,底部有啲碎。🐐羊肉几好食㖞,个样薄薄哋,有啲似牛腩,但系一食有阵羊膻味就分得出。不过羊膻味唔会过盛,几好食😋。羊肉以外,我加咗$9要猪大肠,呢个就一般般,因为比较肥😳。另外,呢度米线嘅其中一样特色系有落猪油渣,虽然佢唔系脆𠮶种,但过下口瘾都OK。牛腩汤饭($45),呢个有啲似面舖嘅清汤腩,味道唔错啵!🐮牛腩量唔少,以正方体为主,肥瘦适中,餐厅仲搭多两条生菜喺个汤度。美
美味口水鸡($32),🐔近嚟成日试口水鸡,因为钟意咗食辣嘛。佢呢个辣偏酸而不麻,而且🌶辣味在后劲。呀妈赞个鸡有鲜味,唔系雪藏鸡。
麻辣猪耳($25),呢样我无食,佢哋话只辣系同口水鸡一样,而🐷猪耳本身就几爽口。
总括嚟讲,今次系我初尝羊肉米线,味道同我想像中唔同,因为易入口好多🙈,我觉得都值得一试嘅。价钱就中等啦,一碗羊肉米线要成$60算偏贵,不过始终系招牌嘛~。